Ikke det minste redd for klimaendringer

– En varmere verden blir bedre, med færre stormer og mindre ekstremvær, sier Richard Lindzen som er mest bekymret for at verden prøver å stoppe den globale oppvarmingen.

Richard Lindzen

FALLENDE STJERNE: I sine yngre år ble Lindzen beskrevet som en akademisk wonderboy. Så valgte han å forlate det gode selskap og FNs klimapanel, og inntok en svært kritisk holdning til den store flertallet av klimaforskere. Nå blir han gjerne omtalt som «verdens mest respekterte klimaskeptiker».

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Han blir omtalt som verdens mest respekterte klimaskeptiker, og er på norgesturné disse dagene. I sekken har han et budskap om at klimagassen CO2 slett ikke er så ødeleggende som det store flertallet av klimaforskere, med FNs klimapanel i spissen, vil ha det til.

Fordi vi ikke har grunn til å frykte CO2-en, er det heller ikke grunn til å slå alarm om fremtidens klima, mener Richard Lindzen som er pensjonert meteorolog og klimaforsker ved Massachusetts Institute of Technology i USA.

Ikke overraskende møter han motstand blant publikum.

Tor Eldevik

KRITISK TIL LINDZEN: Amerikaneren har både observasjonene og den rådende vitenskapelige forståelsen mot seg i denne saken, sier professor Tor Eldevik (UiB, Bjerknessenteret).

Foto: Astrid Rommetveit / NRK
Vulkan og lyn

KAOS: Skyer, snø, is og vulkansk aske er bare noen av mange elementer som dra følsomheten i ene eller andre retningen.

Foto: AFP

– Mye av det han sier kan synes villedende, sier professor Tor Eldevik ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret.

Hvor viktig er klimagassen CO2?

Det er synet på CO2-ens rolle som gjør Lindzen til en outsider blant klimaforskere.

Mens Lindzen mener at en dobling av CO2 i lufta gir liten oppvarming, er det andre som mener det helt motsatte.

Det store flertallet ligger et sted midt i mellom, har Bjørn Samset (CICERO) tidligere forklart til Yr.

– Skyene regulerer temperaturen

Hvorfor gir ikke CO2 noen særlig oppvarming? Lindzen forklarer det hele med den såkalte Iriseffekten: Mer CO2 og økt temperatur vil få skydekket til å sprekke opp og dermed slippes mer av varmen tilbake til verdensrommet. Som en termostat, med andre ord.

Dette argumentet overbeviser ikke Eldevik. Iriseffekten har lenge vært ansett som spennende, men teorien ble etter hvert tilbakevist av andre forskere. NASA er ett av instituttene som har vist at Iriseffekten ikke fungerer slik Lindzen hevder den gjør.

– En varmere verden vil bli bedre

At verden blir varmere skyldes i stor grad naturlige svingninger, mener Lindzen og legger til at det uansett ikke er noe å bekymre seg for.

– Alle økonomiske modeller sier at vi vil nyte godt av en oppvarming på to grader.

– En varmere verden vil bli bedre. Det blir færre stormer og mindre ekstremvær, sier forskeren og begrunner det med at temperaturforskjellene mellom ekvator og polene blir mindre i et varmere klima. Dermed forsvinner også motoren til været.

Professor Tor Eldevik er uenig også på dette punktet. Det finnes mye forskning som viser at endringer i ekstremvær har funnet sted, og at dette kan knyttes til globale klimaendringer, forteller han.

– Plukker enkeltpunkter

Lindzen plukker enkeltmomenter og gir ikke en god alternativ forklaring på klimaendringer som forskerne har observert, fortsetter Eldevik.

Det hjelper lite at Lindzen nyter skyhøy respekt for sin tidligere forskning.

– Det var Champions League som stod på podiet og pratet i dag, men selv ikke Lindzen klarer å pusle sammen alle bitene og si at «sånn må det bli», sier Eldevik og legger til at et overveldende flertall av forskere er uenige med Lindzen.

– Til tross for klassiske unntak som Galilei og Einstein: Om du konsekvent befinner deg i mindretall, betyr det gjerne at du tar feil, avslutter professoren.