Hva er det med påskesola?

Du har sikkert hørt det tusen ganger før: Pass deg for «påskesola» så du ikke blir solbrent! Men hva er egentlig så spesielt med sola i påsken?

Påskesol

Forlokkende: Sola er sterkest om sommeren. Hvorfor skal vi da alltid passe oss ekstra for påskesola?

Foto: Julie Vestersjø

Påsken er sen i år, men sola er ikke ennå på sitt års-sterkeste. Likevel kan solstyrken være høy.

Sol
Foto: @sibakk
Lykke
Foto: Colourbox
Harald Tønnesen i sjekta Færder
Foto: Øivind Eskedal / NRK

Vi kan få sterkere UV stråling pga refleksjon av solstrålene fra snø. I tillegg har de fleste av oss en hud som ikke har sett mye til sola siden i fjor sommer. Dette er ikke den beste kombinasjonen.

Det er ikke bare huden som kan bli skadet, øynene våre er også utsatt for påskesola. Så det er bare til å finne frem solbrillene.

Dette påvirker strålingen

Den viktigeste vær-faktoren som gjør at man skal passe seg for “påskesola”, er solas plassering på himmelen og underlaget. Snø er spesielt effektiv til å reflektere solstrålene. Dette øker mengden stråling som treffer oss.

Refleksjonen fra underlaget blir kalt albedo, og snø har typisk en albedo på 0,9. Det vil si at ca 90% av solstrålene som treffer snøen blir reflektert tilbake til deg. Og refleksjonen kommer fra alle kanter!

Påske ved sjøen?

Tenker du at solkrem ikke gjelder deg som skal feriere ved strandhytta?

Vann reflekterer også UV stråler godt, så det er viktig å beskytte seg dersom du befinner deg i nærheten av sjøen.

Spesielt på denne tida av året når sola ikke står høyt på himmelen. Refleksjon fra vannet kan være så høy som 100% dersom de rette forholdene er tilstede.

UV-varsel på yr.no

UV-varselet på yr.no tar hensyn til værforhold, bakkeforhold og status til ozonlaget.

Varselet har en 5-delt fargeskala, mens dataene følger den 11+ delte skalaen til World Meteorological Organization/World Health Organization. Dette er i samsvar med hva Strålevernet gjør.

Meteorologisk Instiutt validerer Strålevernets observasjoner. Dersom du ser på UV under kartpresentasjonen ser du at den følger denne 11+ skalaen.

UV-indeks

Også skyene kan reflektere solen

Det er viktig å huske å bruke beskyttelse selv om ikke solen skinner fra blå himmel. Solen trenger gjennom et tynt skylag.

Det samme gjelder drivende skyer i skiftende vær. Det er først når man har et tjukt heldekkende skylag at strålingen blir betydelig dempet.

Høye, vertikale skyevegger (Cumulonimbus-skyer) kan faktisk fungere som en reflektor og sende mer solstråling mot oss enn ved klarvær. Disse kan du kjenne igjen med sitt blomkålaktige utseende.

Har du husket solbriller og solkrem? Da ønsker vi deg en fin påsketur!