Himmelen eksploderer i farger

Værgudene på Sør- og Østlandet pynter til fest denne uken. Her får du vite hvorfor himmelen blir fargesprakende rød, rosa, orange og gul.

Fargerik solnedgang
Foto: @realistenwenche / Instagram

Fantastiske soloppganger og solnedganger har prydet sør- og østlandshimmelen den siste tiden. På sosiale medier flommer det over av bilder og gledesrop.

Fargene må nytes nå, sier statsmeteorolog Anita Hagervik. Snart er det slutt på festen.

Nå Oslo. Nå leverer du på konseptet solnedgang!

@anarkistix

Flott i dag og. Utrolig for noe fine farger det er på himmelen om dagen.

@lillistanten

Sannsynligvis ikke forurensning

Tross knallvær er det likevel noen høye skyer, gjerne av typen cirrus, på østlandshimmelen disse dagene. Det er de som gir de flotte fargene, sier Hagervik.

– Det er partiklene i atmosfæren som gir den røde solnedgangen. Partiklene kan selvsagt være luftforurensning, men akkurat nå tror jeg bare det er snakk om vanlige skyer.

Det er ofte når vinden kommer fra øst at lufta er forurenset, legger Hagervik til. Nå kommer vinden fra vest og da er lufta gjerne renere.

Sollyset brytes - rødfargen treffer oss

Når solen går ned i horisonten treffer den et mye tykkere lag av atmosfæren enn om den står midt på himmelen.

Partiklene i atmosfæren sørger for at sollyset blir brutt. Fordi de ulike fargene i sollyset har ulik bølgelengde brytes de ulikt. Mens de blå fargene bøyes vekk når det røde lyset frem til oss.

Grunnen til at skyene har ulike rødfarger, kan ha med skyenes høyde å gjøre, sier Hagervik.

– Når skyene har flere lag blir det ulike sjateringer. Tidspunktet på når skyene blir rød vil variere med hvor høye skyene er.

Morgenstund har gull i munn!

Instagram-bruker

Store kontraster i været

Været og lavtrykkene strømmer på fra vest disse dagene. I Trøndelag flommer elevene over av alt regnet. Lenger nord kommer stormene på rad og rekke og skredfaren er stor. På Vestlandet henger skyene tungt nedover fjellsidene.

Kontrasten til Østlandet er enorm, forteller Hagervik. Landsdelen havner i le for alt været, og en tørr fønvind gir mildvær og rene vårstemningen.

På fredag blir det svakere vinder fra vest og da er det også slutt på fargefesten i øst, avslutter meteorologen.