Her står påskesnøen i fare

Kommer det ikke en solid dose til med snø står påskeføret i fare mange steder i år.

Mildt vær i alpinbakkene

MILDT: Hvis et skisenter på Østlandet har en halv meter snø trengs det ikke mer enn ca. 10 dager med plussgrader og skyer for at halvparten av snøen har smeltet.

Foto: Colourbox

Jostein Mamen

Klimaforsker Jostein Mamen forteller at påsken kan bli bar mange steder hvis det ikke kommer en ny dose med snø i løpet av mars.

Foto: met.no

Vinteren var mild og snøfattig, våren kom tidlig og påsken er sen i år. Men blir den hvit?

– Kombinasjonen med mild vår og lite snø er ikke gunstig med tanke på påsken. Dermed kan det bli lite snø i år, forteller klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen.

Her kan påsken bli hvit

For de som drømmer om skiturer i fjellet i påsken ser det mest lovende ut på Vestlandet. Men også Nord-Norge har en sjanse hvis det kommer snø de neste ukene. På Sør- og Østlandet ser det verre ut.

Skiføre i Norge 2.mars 2010, 2011 og 2012

SKIFØRE I NORGE 2.MARS: Som vi ser på figuren var det skiføre i omtrent hele landet denne dagen for to år siden. I fjor var det også skiføre store deler av landet med unntak av deler av kysten. I år er det barmark eller lite skiføret på både Sør-og Østlandet og langs hele kystnorge.

Foto: senorge.no

Smelter mest snø når det er skyer

På en overskyet dag smelter det ca. 2,5 centimeter snø, mens på dager det er klarvær smelter det ca. 1 centimeter i vårmånedene.

Det høres kanskje ulogisk ut at det smelter mer snø når det ikke er sol. Men ifølge klimaforskeren er lufttemperaturen viktigere enn solstrålingen.

– Det smelter mer snø når det er overskyet og mildt hele døgnet enn hvis det er klarvær. På en klar dag kan det blir kuldegrader om natten, og da skjer det naturligvis ingen snøsmelting. Selv om temperaturene er høye om dagen bidrar ikke dette nok, sier Mamen.

Hvis et skisenter på Østlandet har en halv meter snø trengs det ikke mer enn ca. 10 dager med plussgrader og skyer før halvparten av snøen har smeltet.

Kan fortsatt komme snø

Påskesol

Det er fortsatt håp for snø i påsken, men da må mildværet holde seg unna fjellet!

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX
Påskeværet i Rogaland

Deilig påskesol!

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Vi har akkurat bladd opp den første vårmåneden på kalenderen, men det betyr ikke nødvendigvis at vi har sagt farvel til vinteren.

– Det er vårlig og fint mange steder, men i fjellet vil det kunne komme snø fortsatt. Vinteren kan plutselig dukke opp igjen, understreker Mamen.

Først kaldt, så mildt

Så det finnes håp! Vi skal ikke lenger enn tilbake enn vinteren 2007/2008 før den laveste temperaturen for vinteren ble registrert så sent som 23. mars mange steder på Østlandet.

– Vi har ingen garantier for hvordan været blir den neste måneden, men prognosene viser at det kan bli litt kjølig de første to ukene, så skal det bli mildere. Men dette er veldig usikkert enda, understreker Mamen.