Her er årets værbilde 2014

Et tilfeldig møte med reinflokken på stranda sist sommer er årets værbilde for 2014.

Badegjest møter reinsdyr på stranden
Foto: Ola Roalkvam

– Det var godt over 30 grader flere dager på rad. Jeg hadde syklet gjennom Finnmark i fem dager og var klar for et bad i sjøen da denne reinflokken kom springende forbi på stranda.

Ola Roalkvam

Ola Roalkvam tok årets vinnerbilde da han var ute på en eventyrlig sykkeltur i fjor sommer

Foto: Ola Roalkvam

Det forteller vinneren av årets værbilde 2014, Ola Roalkvam.

Traff blink med sykkelturen

23-åringen fra Skien valgte å sykle fra nord til sør i juli, og hadde neppe sett for seg en slik sommervarme.

Roalkvam fløy nordover og startet fra Norges nordligste fastlandsfyr, Slettnes fyr, i Gamvik kommune med Norges sørligste fyr, Lindesnes, som mål.

I løpet av 35 dager ble 3076 kilometer gjennom Norge tilbakelagt i et sommervær som ingen nålevende menneske har opplevd tidligere.

Uventet møte på stranda

– Jeg føler meg heldig som fikk oppleve den flotte nordnorske sommeren. Dette var mitt første møte med Finnmark, og det var veldig annerledes enn det jeg er vant med, forteller syklisten.

Han hadde slått seg ned ved en strand utenfor Alta sammen med andre syklister, og da han oppdaget reinflokken kastet han kameraet til de andre og ropte ut at de måtte ta bilder av situasjonen.

– For en søring som ikke er vant med å møte slike dyr, var det veldig morsomt å komme så tett på reinflokken, sier han om hendelsen på stranda ved Isnestoften i Alta

Takk til alle som har sendt bilder

Yr har mottatt over to tusen bilder til fotokonkurransen «Årets værbilde 2014». Vi har fått bilder fra alle årstider, men det er sommerbildene som uten tvil stikker seg ut. Ikke så rart - da fjorårets sommer ble den varmeste og fineste på lang lang tid. I hele landet.

Juryen trekker frem Ola Roalkvams bilde som det mest originale. Det er en sydlandsk stemning i bildet med Ola som nyter sommeren på ei strand, som ligner det man finner i syden. Men snøen i fjellene og reinflokken som kommer springende, forteller oss at vi er langt nord. Det viser i all tydelighet den uvanlig varme sommeren som preget Norge – og ikke minst de arktiske delene av landet – i 2014.

Se Olas bilder fra sykkelturen langs Norge