Har målt vind på 163 km/t i Nordland

Ekstremværet «Ylva» herjer torsdag ettermiddag i Nordland og Troms. – Nå er stormen på sitt verste, sier meteorolog Ine-Therese Pedersen.

Ekstremværet Ylva i Sandnessjøen

FULL STORM: Kraftig vind på ylkesvei 17 ved Helgelandsbrua torsdag morgen. Politiet både i Nordland og Troms ber folk være forsiktige i uværet og holde seg innendørs.

Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

– Det blåser kraftig i begge fylker, men de lokale forskjellene er voldsomt store. Mange steder er vinden nå oppe i full storm, mens hos oss her i Tromsø er det bare litt sur vind ute, sier statsmeteorologen på Vervarslinga for Nord-Norge.

Ine-Therese Pedersen

ROLIG I TROMSØ: Hos meteorolog Ine-Therese Pedersen i Tromsø blåser det ikke spesielt kraftig.

Foto: Met.no

På grunn av de store lokale variasjonene er det vanskelig å få målt hvor vindkastene er sterkest, men målestasjonene gir likevel en god indikasjon på situasjonen.

Spesielt blåser det mye i høyden:

  • På Kvaløyfjelllet i Sømna, sør for Brønnøysund, ble det i formiddag målt kastevinder på hele 45,4 meter per sekund. Det utgjør 163,4 km/t.
  • I Gildeskål, sør for Bodø, er det målt middelvind med orkan styrke på Sandhornøya.

Her er de høyeste målingene som er gjort av «Ylva» før kl. tolv torsdag:

Tabell vindstyrke Ylva i Nordland
Foto: Met.no

I de første timene etter at ekstremværet slo til for fullt, er det meldt om en rekke dramatiske hendelser. I Sandnessjøen tok stormen taket på Bjarnetjønna skole:

Taket på Bjarnetjønna barneskole måtte gi tapt til «Ylva»

I tillegg er det fullt kaos på veiene, ikke minst på E6 mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Flere tunge kjøretøy har kjørt seg fast, og veien er nå stengt. På Fauske holder en silo på å velte over jernbanelinjen, noe som gjør at Nordlandsbanen også er stengt.

I Sandnessjøen blåser det også hardt. Her treffer takplatene biler.

TREFFER BILER: I Sandnessjøen blåser det hardt. Her blir flere biler truffet av flyvende takplater.

Flere flyplasser har hatt store problemer torsdag. Stormen har også tatt strømmen mange steder, spesielt på Helgeland, og i Brøstadbotn i Troms blåste en skolebuss av veien torsdag morgen.

Til alt hell er det ikke meldt om noen personskader.

I store deler av Nordland og Troms er situasjonen nå så ille at politiet ber folk holde seg innendørs:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Slik er vindsituasjonen i Nordland kl. 14:

Vindkast i Nordland under Ylva kl. 14 torsdag
Foto: Met.no

– Lavtrykket har hittil oppført seg som forventet. «Ylva» er på sitt verste nå i ettermiddag, men utover kvelden vil det bli gradvis bedre, først på Helgeland. Det vil likevel være mye vind i hele området til fredag morgen, sier meteorolog Pedersen.

Hunden Nanok på Inndyr i Gildeskål under stormen Ylva

HEFTIG FOR LITEN TASS: Hunden Nanok (9 mnd) gjør sitt beste for å stå imot den kraftige vinden på Inndyr i Gildeskål, Nordland, torsdag. Lenger oppe i fjellet like ved blåser det orkan.

Foto: Linda Hansen