Denne vinden kan gjøre turen iskald

Har du vært i Sør-Frankrike og opplevd at det ble mye kaldere enn gradestokken viste? Det kan skyldes mistralvinden, og slik forklarer meteorologen det.

Alpene i bakgrunnen

KALDT: Mistralvinden skyldes kald luft fra Alpene som vi ser i bakgrunnen på bildet. Det er ikke mye vind som skal til før det føles mye kaldere enn gradestokken viser!

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Sigbjørn skal på tur til det sørlige Frankrike. På lantidsvarslet har han sett at den følte temperaturen er lav nå i februar. Han lurer på om det kan skyldes mistralvinden, og har sendt spørsmålet sitt til yr-meteorologene.

Føles ti grader kaldere i vind

Mistralvinden er en nordlig vind som opptrer i den sørøstlige delen av Frankrike.

Vinden er ofte kraftigst nå om vinteren og våren. Da kan den komme opp i styrke rundt 20 meter per sekund, altså sterk kuling, og noen ganger enda kraftigere.

Ved en vindstyrke på 20 meter per sekund føles temperaturen rundt ti grader lavere enn det som er varslet. Vindavkjølingsindeksen viser at selv ved svak vind er den effektive temperaturen et par grader lavere.

En kald fornøyelse

I Middelhavsområdet fører mistralvinden og andre spesielle vindmønstre til at den følte temperaturen blir lavere enn den som er varslet.

Det kan noen ganger gjøre en tur til middelhavet i høst/vinter/vår-sesongen til en kald fornøyelse.

Kald luft synker ned

Alpene

ALPENE: Først ble mistralvinden beskrevet som en slik katabatisk vind ved at kald luft fra Alpene sank ned og ut mot Middelhavet gjennom Rhônedalen.

Foto: NRK
Skiturister i Alpene

SKIGLADE: Selv ved svak vind er den effektive temperaturen et par grader lavere. Det kan en for eksempel merkes i skibakken.

Foto: Stenersen Tor G / Aftenposten

Mistralvinden har blitt beskrevet som en katabatisk vind. Katabatisk vind oppstår når kald luft synker ned fra et platå. Det gjør den fordi kald luft er tyngre enn varm luft.

Det motsatte er anabatisk vind som er luft som beveger seg oppover fjellsiden som følge av ulik soloppvarming av bakken.

Komplisert topografi forsterker vind

Først ble mistralvinden beskrevet som en slik katabatisk vind ved at kald luft fra Alpene sank ned og ut mot Middelhavet gjennom Rhônedalen.

Senere har forskere som har studert mistralvinden funnet at det i tillegg er andre, mer kompliserte fysiske prosesser som skaper dette vindfenomenet. Kort sagt en tilleggseffekt av komplisert topografi.

En lignende type vindmønster som mistralvinden kan man også se når kald luft synker ned fra Alperegionen til Adriaterhavet. Denne fallvinden kalles for Bora.

Hodebry for vinprodusenter

Den kraftige mistralvinden kan faktisk medføre hodebry for vinprodusenter i det sørøstre Frankrike.

Enkelte ganger er vinden så kraftig at druene på plantasjene kan tørke ut. Andre ganger kommer vinden mer beleilig og tørker druene etter kraftige regnskyll.

God tur! Hilsen Berit Hagen, yr-meteorolog.