Fare for ekstremvær søndag

Hissig lavtrykk kan treffe Møre og Romsdal og Trøndelag. – Det kan bli orkan og vindkast opp i 40 meter per sekund, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Forventet ekstremvær over Trøndelag

TREFFER LAND: Vinden vil først gå langs kysten av Møre og Romsdal, før den på formiddagen skifter retning og går rett på land i Trøndelag. Slik er været ventet å være ved titiden søndag.

Foto: Meteorologisk institutt

Fredag gikk Meteorologisk institutt ut med varsel om kraftig vind i såkalt Fase A, som innebærer at værsituasjonen kan bli farlig og er satt under økt observarsjon.

Årsaken er et kraftig og utforutsigbart lavtrykk som er under dannelse ved Island og som ser ut til å treffe norskekysten nord for Stad søndag morgen og formiddag.

– Hvis prognosen ikke endrer seg i løpet av det kommende døgnet, lukter det Fase B av dette. Da erklæres det som ekstremvær og vil få et eget navn, sier Fagerlid.

Sør-Trøndelag blir hardest rammet

Lavtrykket ser ut til å treffe Møre og Romsdal med sørvestlig sterk storm tidlig søndag morgen. Deretter beveger det seg mot Trøndelag og Helgeland utover formiddagen.

Når det skjer, går vinden sør for lavtrykket over til vestlig retning. Det innebærer at vinden går rett på land. Sør-Trøndelag ligger an til å få den sterkeste vinden.

Spesielt i området Fosen - Trondheimsfjorden kan det bli svært kraftig vind.

– På kysten av Fosen kan det bli kortvarig orkan, sier Fagerlid.

Geir Ottar Fagerlid

FØLGER TETT: Meteorolog Geir Ottar Fagerlid og resten av teamet på Vêrvarslinga på Vestlandet følger utviklingen på lavtrykket tett.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Vindkastene kan komme opp i hele 40 meter per sekund, noe som har stort skadepotensial.

– Det er ekstreme verdier, sier meteorologen.

Utover søndagen vil lavtrykket trekke inn i Sverige, og i bakkant vil det bli både snå og norvestlig vind opp i storm styrke. Dette uværet ser dog ikke ut til å bli ekstremt.

Laster Twitter-innhold

Kommer med nytt varsel lørdag

Lavtrykket ligger an til å oppføre seg litt uvanlig. Ifølge Fagerlid minner det om et polart lavtrykk. Uforutsigbarheten gjør at meteorologene ennå ikke kan si med sikkerhet om det blir ekstremvær.

– Det kan bli sterkere, svakere eller rett og slett forsvinne. Det kan også treffe annerledes enn vi tror. Det er derfor vi går bredt ut i denne fasen, for å forberede de som kan bli rammet, slik at de kan ta sine forholdsregler sier Fagerlid.

Meteorologene følger lavtrykksdannelsen tett og vil komme med et nytt varsel lørdag.

Trolig stengte veier i fjellet

Uværet vil ventelig føre til vanskelige kjøreforhold i fjellet.

– Fra Finse og nordover kan det bli stengte veier på fjellovergangene på grunn av mye vind og nedbør, sier Fagerlid.