Derfor ødelegger tåken ofte finværet i nord

I Nord-Norge blir flere sommerdager ødelagt av tåke hvert år. Grunnen er temperaturforskjeller mellom land og hav.

Tåke Bø

SOL OG TÅKE: Her trekker tåka innover Straume i Bø i Vestertrålen mandag 8. juli.

Foto: Bjørnar Hansen

Det er meldt ordentlig sommervær i Nord-Norge den neste uka, men det kan virke som flere steder får sommeridyllen ødelagt av en gammel kjenning.

Tåke har ødeleagt flere finværsdager i nord, da den stenger for sola og trekker ned temperaturen.

– Havtåken har nå begynt å trekke inn rundt yttersiden av Lofoten. Det vi ser på kartet er at den ligger rett utenfor Helgeland, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Pålandsvind tar med tåken

Denne typen tåke går under navnet adveksjonståke, og oppstår når varm luft fra land trekker ut mot havet.

– Når den varme lufta trekker ut mot havet, kjøles den ned, og små vanndråper dannes. Dersom det er pålandsvind, vil tåken trekke inn mot land, sier statsmeteorologen.

Pålandsvind er altså grunnen til at havtåken trekker inn mot land. Dersom det er vindstille eller fralandsvind, vil tåken forbli ute på havet.

Tåke innover Bø

SNIKER SEG INNPÅ: Havtåken sniker seg innover Føre i Bø i Vesterålen mandag 8. juni.

Foto: Bjørnar Hansen

Kan bli liggende

– Det er mulig at denne typen tåke kan bli liggende en stund og ødelegge finværet, det spørs om sola klarer å brenne den bort, sier Nordhagen.

Tendensen neste uke er i utgangspunktet mye fint vær, men havtåken kan ødelegge finværet flere steder.

– Neste uke ser vi at havtåken muligens kan legge seg flere steder. Men, hvis tåken holder seg unna Vestfjorden vil det holde seg fint fra Bodø og nordover, forteller statsmeteorologen.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig å forutse

Havtåken er ikke lett å følge med på, og Nordhagen forteller at det er vanskelig for meteorologene å vite hvorden den beveger seg.

– Havtåken er vanskelig å ha med å gjøre, men vi følger med på både webkamera og satellitt for å se hvor den legger seg, sier statsmeteorologen.