Uvanlig store temperaturforskjeller mellom Skandinavia og resten av Europa

Mens Sør-Europa sliter med hetebølge, vil det komme uvanlig lave temperaturer over hele Skandinavia første uken av juli. – I Norge vil vi nok slite med å nå 20-tallet over hele landet.

Kaldt i Nord

KALDT SOMMERVÆR: Dette bildet ble tatt fra Finnsæter i Troms før helgen. – Det har regnet på oss i tre dager, sier Josefine Gunderson.

Foto: Josefine Gunderson / Privat

Hetebølgen som har preget Sør-Europa de siste ukene vil avta i løpet av neste uke, ifølge statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe. Temperaturene vil likevel være høye og sammenlignet med Skandinavia er temperaturforskjellene uvanlig store.

– Det er ikke normalt at hele landet har så lave temperaturer første uken i juli. Temperaturene vil synke kraftig flere steder i løpet av neste uke, sier Walløe.

Kjølig belte over Skandinavia

Kartet under viser hvordan temperaturene vil bli atskillig lavere i Skandinavia enn i resten av Europa den kommende uken. Ifølge statsmeteorologen er forskjellene unormalt store.

– Jo mørkere skyggelegging det er på kartet, jo større avvik fra normalen er det temperaturmessig. Det vil bli aller kjøligst på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge. Samtidig blir det kjølig i fjellet, sier Walløe.

Temperaturforskjeller Europa/Skandinavia

AVVIK: Kartet viser hvordan temperaturene vil være i neste uke og hvor stort avvik dette er fra normale temperaturforskjeller mellom Skandinavia og resten av Europa. De mørkere områdene er der avviket er størst.

Foto: Meteorologisk institutt

De store temperaturforskjellene vil vise seg selv om temperaturene i Sør-Europa vil avta fra og med neste uke.

– Det vil ikke være like kraftig varme i Sør-Europa neste uke, men sammenligner man Skandinavia med Europa er avviket fra normalen likevel stort. Skandinavia er normalt preget av høyere temperaturer i juli enn vi vil se fra neste uke, sier Walløe.

Kald start på fellesferien

Det er ikke bare mellom Skandinavia og resten av Europa at temperaturforskjellene er tydelige. Også i Norge vil temperaturforskjellene skifte kraftig fra siste uken i juni til første del av juli.

– Fra søndag starter endringene å komme og det vil gå fra nokså høye temperaturer flere steder i landet til kjøligere temperaturer landet over. Det er en unormal tendens at hele Norge er preget av så kjølig vær i juli, sier Walløe.

Fredag morgen kom det snø i fjellet i Troms og Finnmark. Også Svalbard hadde nysnø i fjellene fredag.

Laster Twitter-innhold

– Mye kjøligere enn normalt

Onsdag meldte Yr at temperaturene ville nå 30-tallet flere steder på Østlandet. Også Sørlandet vil få høye temperaturer inn mot helgen. Ved månedsskifte vil temperaturene derimot synke kraftig.

– Flere steder vil temperaturene halveres. Mange vil nok kjenne at neste uke oppleves mye kjøligere enn det som er normalt for juli, sier Walløe.

I fjor var første uke i juli preget av høye temperaturer landet over, særlig Nord-Norge hadde rekordhøye temperaturer.

Sammenlignet med fjorårets sommer, hvor bøndene slet med tørkekrise, er denne sommeren også langt våtere så langt. Oslo fikk en kraftig regnskyll onsdag denne uken. Også Vestlandet har hatt en våt start på ferien.

Styrtregn i Oslo

STYRTREGN: Onsdag kveld var det styrtregn i Oslo. Årets sommer har hatt en langt våtere start enn fjorårets.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Nyheter fra Yr

Kristen Gislefoss pensjonerer seg.

No er Kristen Gislefoss pensjonist

No er Kristen Gislefoss pensjonist

Kristen Gislefoss pensjonerer seg.