Derfor bommer meteorologene på temperaturen

Inversjon gjør at Yr-varselet kan bomme med et tosifret antall grader. – Prognosene klarer ikke å fange opp alle lokale forskjeller, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Giftlokk over Bergen

FANGER KULDE OG FORURENSING: Stillestående kaldluft gir lavere temperaturer enn prognosene tilsier og kan også føre til dårlig luftkvalitet i områder med mye luftforurensing, slik som her i Bergen.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

Heldigvis er værmeldingen her på Yr.no oftest riktig, og meteorologene på Meteorologisk institutt opplever også at brukerne har stor tillit til prognosene deres.

Men spesielt om vinteren kommer det inn mange meldinger på epost, Twitter og Facebook av denne typen:

:Hei. Kvifor melder de konsekvent aldri så låg temperatur som det faktisk er på min heimplass? I dag meldte de -7 men det er -22. Slik er det bestandig, kvifor?

Varm luft legger seg oppå kald luft

– Forklaringen er oftest det vi kaller inversjon, forteller Fagerlid.

– Kald luft er tung og seig, mens varm luft er mye lettere. Når det har vært tørt og fint vintervær med snø på bakken og lite vind, samler det seg opp mye kaldluft nær bakken.

Når det kommer et lavtrykk med mildvær, klarer ikke den varme luften å dytte vekk den kalde luften uten hjelp av mye vind.

Resultatet er den varme luften legger seg oppå kaldluften frem til det kommer kraftig nok vind til å få vekk kaldluften, eller til solen blir så kraftig at den får varmet opp bakken.

Når dette skjer, kan temperaturforskjellen kan bli svært stor både fra sted til sted, og ikke minst i forskjellig høyde på samme sted.

– Det er ikke uvanlig med tosifret feil. I Gudbrandsdalen kan du ha plussgrader på toppene, men ti-femten minusgrader nede i dalførene, forteller Fagerlid.

Geir Ottar Fagerlid

UTFORDRENDE: Meteorolog Geir Ottar Fagerlid innrømmer at det kan være vanskelig å forutse riktig temperatur i områder hvor det oppstår inversjon.

Foto: Meteorologisk Institutt

Over ti grader kaldere i Mosjøen

I forrige uke oppstod slike temperaturforskjeller mange steder i Nord-Norge. I Mosjøen ble det i forrige uke målt 22 minusgrader, mens det på forhånd var varslet rundt ti minus.

Inversjon inntreffer mellom fjell, i daler eller i naturlige søkk og groper i terrenget. Det kan pågå i lang tid, fra noen timer til dager og uker.

I Bergen er fenomenet velkjent for byens innbyggere på grunn av at kaldluften holder på luftforensingen og gir dårlig luftkvalitet frem til luften blir skiftet ut.

– Vi klarer å si når værforholdene ligger til rette for inversjon, for eksempel i Bergen. Der sender vi varsel til kommunen når det skjer. Men nøyaktig temperatur er vanskelig å forutse. Det er små lokale effekter som spiller inn, og per nå klarer ikke prognosene å fange det opp, sier meteorologen.

Det julepyntede huset til Widerøe Internet AS

STOR FORSKJELL: Her i Mosjøen ble det målt tolv grader kaldere enn varslet i forrige uke.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Jobber med bedre varsling

Utviklerne på Meteorologisk institutt jobber med en løsning som vil bedre temperaturvarslene, og hvis alt går etter planen skal endring i produksjonen av temperatur komme i løpet av 2018.

Yr.no er fra før styrket med bedre temperaturvarsling i høyden under inversjon.

– Hvordan skal folk vite når det kan bli kaldere enn Yr melder?

– Hvis vi varsler pent og kaldt vær på vinteren, ligger forholdene til rette for inversjon. Da må man tenke at det kan bli kalder enn det som ligger i prognosen, sier Fagerlid.