Birkebeineren i øspøs regn

Været for årets Birkebeinerritt ser ikke lovende ut, og det er ikke utenkelig at årets løp vil bli et gjørmebad.

Gjørme-Birken

GJØREBAD: I fjor ble Birkebeiderrittet et gjørmebad for syklistene på grunn av store nedbørsmengder i forkant av løpet. I år blir heller ikke været det helt store.

Foto: NRK

Fjorårets Birkebeinerritt ble et gjørmebad på grunn av store nedbørsmengder. Været for årets ritt blir heller ikke særlig bra.

– Været for sykkelrittet ser ikke så lovende ut. Det blir regnbyger, relativt kjølig og grått, forteller Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt.

Kraftig regnvær og kaldt

Video Syke av Birkebeinerrittet

BIRKEBEINERRITTET: Verdens største terrengsykkelritt går av staben på fredag. Syklistene skal 94,6 kilometrene over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Foto: Nyhetsspiller

Det blir en god del nedbør Østafjells både fredag og lørdag.

– Det kan bli kraftig regn innimellom og ikke noe særlig med sol. Det blir ikke vedvarende kraftig regn, men byger som kommer og går, forteller Melhuus.

I høyfjellet blir heller ikke temperaturene de høyeste.

– Lillehammer vil få 10-12 grader, mens Rena får 6-7 grader i høyfjellet. Over 900-1000 moh vil det også komme sludd, forteller han.

Resten av landet

For resten av landet blir været variert. Nord-Norge får det fineste været i helgen, mens lavtrykkene fortsatt vil bevege seg over Sør-Norge.

– Det blir fortsatt finest vær i Nord-Norge i helgen. Trøndelag blir også stort sett bra på søndag, forteller Melhuus.

Østafjells ser derimot ikke så lovende ut.

– Det blir en god del nedbør Østafjells på lørdag og søndag. Østlandet, Sørlandet og Telemark vil også få regn hele søndag, forteller han.

Bedring utover lørdagen

Solstråler

SOMMERSOL: Nord-Norge får det fineste været i helgen, mens Sør-Norge får regn og regnbyger. Neste uke blir det motsatt; Sør-Norge går mot en bedring mens Nord-Norge får regn.

Foto: Inger Baukhol, Harpefoss

Helgen er preget av mye regn i Sør-Norge, men enkelte områder vil lette utover helgen.

– Sørlandet får bra vær på lørdag, og det vil bli bedre vær i Trøndelag og på Vestlandet utover dagen på søndag, forteller han.

Søndag ser ut til å bli den fineste dagen for Vestlandet og Trøndelag.

– Det vil komme noen byger først på dagen på søndag, men det går mot en bedring. Ellers vil Vestlandet og Trøndelag få enkelte regnbyger på lørdag.

Fint i Sør-Norge neste uke

Over helgen vil Sør-Norge få bedre vær, men Nord-Norge får regnværet.

– Fra neste uke snur værtypen litt. Sør-Norge får en bedring, mens det blir dårligere vær i Nord-Norge, forteller Melhuus.

Uken starter med mye bra vær Sør-Norge.

– Det blir en bedring Østafjells og Vestlandet får bra vær i perioder. Agder og Telemark blir heller ikke så verst, forteller han.

Nord-Norge får regn

Paraply

TA FREM PARAPLYEN: Nord-Norge har hatt det fineste været i landet i ukesvis, men fra neste uke må nok nordlendingene pakke frem paraplyen igjen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Eller ukevis med finvær i Nord-Norge blir det nå en endring, og nord for Stadt og Dovre vil få noe dårligere vær over helgen.

– Det er dårlige utsikter for Nord-Norge og Trøndelag utover neste uke. Det vil blir grått og skyet, lite sol og komme vind fra sjøen, forteller han.

Stigende temperaturer

Både for Sør-Norge og Nord-Norge vil det være stigende temperaturer i helgen, men neste uke vil det bli noe kjøligere.

– Blir det godvær vil det gi fine temperaturer. Ellers vil temperaturen gå gradvis ned de fleste stedene i landet fra neste uke, forteller han.

Stabilt høytrykk neste uke

Det kommer et mer stabilt høytrykk utover neste uke forklarer Melhuus.

– Høytrykket blir liggende vest for oss og gi mye pent vær. Det ligger ikke optimalt over hele Sør-Norge så det vil være en variasjon på Vestlandet og i Trøndelag.

– Men det er et stabilt høytrykk på vei som vil gi bedre utsikter for neste uke, særlig Østafjells.