Ber folk sikre eiendelene sine

Flommen Sør-Norge opplever disse dager gjentar seg kun hvert tiende år eller sjeldnere. NVE oppfordrer folk til å tømme kjelleren – det er enda mer regn i vente.

Flom på Notodden

TA FORHOLDSREGLER: Vær sikker på at bilen står trygt og fjern verdifulle eiendeler fra kjelleren hvis det ikke allerede er for sent. Dette bildet ble tatt under en flom på Notodden for to år siden.

Foto: Astrid Manger

Norges vassdrags- og Energidirektorat (NVE) varsler storflom fra Kristiansand til Nord-Trøndelag resten av uken.

– Folk bør ta gode gamle forholdsregler og sikre verdiene sine. Det er mange hytter som ligger nært vassdrag og innsjøer, og de som har kjellere bør sikre tingene sine for det kan trenge inn mye vann, advarer hydrolog ved NVE, Knut Ola Aamodt.

Rydd kjelleren for verdisaker

Oversvømt kjeller

OVERSVØMMELSE: Fjerner du ikke tingene dine risikerer du at kjelleren din ser slik ut.

Foto: Kai Henning Jakobsen
Flom på Tangen i Stange

TETTE SLUK: Ta forholdsregler! Bildet er fra Tangen i Stange.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Folk bør sikre alt fra campingvogner til frysebokser. De bør sikre alle verdier de har i kjelleren som de ikke ønsker skal bli ødelagt, oppfordrer hydrologen.

Flommen har allerede skapt problemer for både bil- og togtrafikk mange steder på Østlandet, og bønder fortviler over at store deler av sesongen er ødelagt.

– Det er såpass mye vann at det er lite man kan gjøre for å holde stikkrenner åpne, men det folk kan gjøre er å sikre eiendelene sine, særlig de som har hytter nær vassdrag.

Les også:

Mer regn i vente

Mange steder har allerede fått store mengder med nedbør. Rena har fått mest nedbør de siste 12 timene med 43,8 millimeter. Vanligvis kommer det 62 millimeter nedbør i løpet av hele mai her.

– Det skal fortsatt regne mye utover dagen. Mange steder kommer det i hvert fall 20–30 millimeter til, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Her kommer det mest regn

Øyvind Johnsen

METEOROLOG: Øyvind Johnsen forteller at det kan komme 20-30 millimeter mer regn resten av dagen.

Foto: Bård Gudim

– Resten av dagen er østafjells mest utsatt for nedbør. Også Østlandet får en del nedbør. I Østfold, Akershus og sørøstlige deler av Hedmark blir det litt mindre regn utover ettermiddagen, sier Johnsen.

Regnværet fortsetter utover morgendagen mange steder.

– Det kan bli noen intense byger i morgen også. Da er det særlig sentrale deler av Østlandet som er utsatt. Men det går mot tørrere vær så i løpet av morgendagen blir det oppholdsvær de fleste stedene, sier meteorologen.

Venter 10-årsflom

Flom er når vi får vannføring med mer en 5 års gjentaksintervall. Storflom gjentar seg enda sjeldnere.

– De fleste stedene forventer vi vannføringer med 10 års gjentaksintervall. Det er mye vann mange steder, men våre kulminasjonsverdier tilsier ikke at det blir 50 årsflom. Men at det blir store vannstander i de store innsjøene det er sikkert, sier Knut Ola Aamodt ved NVE.

Bekymret for de store innsjøene

Snøsmelting til fjells og store nedbørsmengder i lavlandet gjør hydrologen ved NVE mest bekymret.

Brumunddal

Store vannmasser skaper problemer i Brumunddal.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Selve smelteflommen fra Nord-Trøndelag og sørover er i ferd med å kulminere. Men i høyereliggende strøk er det fortsatt en god del snøsmelting som gir høy vannføring. Jo lenger sørover og lenger ned i lavlandet man kommer jo større er andelen fra regnværet, sier Aamodt.

Fra Nord-Trøndelag og nordover er det smelteflom som gir de høye vannføringene.