Meteorologen: – Det blir egentlig bare drittvær

Snø på Østlandet, storm på Vestlandskysten og «drittvær» i nord. Den første helgen i desember blir innholdsrik.

Uver i Rogaland

I helgen blir det mye vind langs kysten i hele landet. Her fra Flatholmen fyr i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Et hurtig lavtrykk passerer over Østlandet natt til fredag. Det gir snø i fjellet og nordlige deler av Østlandet, men også i Oslo kan befolkningen våkne til 5–7 cm våt snø fredag morgen.

I mars var det fullstendig kaos på Østlandet etter kraftig snøfall, men meteorologen tror ikke det er stor fare for lignende tilstander.

– Sannsynligvis har det begynt å regne i Oslo-området tidlig fredag morgen, så det blir nok ikke så ille som i mars. Men snø kan det altså bli, forteller statsmeteorolog Vibeke Thynes.

Langs kysten fra Lindesnes til Oslofjordenkan kan det blåse storm natt til fredag. Det gjelder også utsatte plasser i fjellet. Vinden løyer derimot fredag morgen.

Fredag ettermiddag skal været bli lettere på Østlandet. Lørdag blir en «dag med hetta på», ifølge meteorologen, men søndag er det sjanse for sol østafjells.

– Temperaturene blir liggende på 8–9 grader i Oslo-området, sier Thynes.

Storm på Vestlandet

For Vestlandet er meldingen langt mindre oppløftende.

– Det blir skikkelig mye vind og nedbør. Allerede fra fredag kveld blir det betydelig kraftigere vind, og det kan bli i overkant av 100 millimeter nedbør flere steder, både i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland, sier statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Mest vind blir det i området rundt Stad, hvor det kan bli storm fra sør i løpet av fredag kveld eller natt til lørdag. Også i fylkene sør for Stad blir det kraftig vind, med stiv kuling. Det blir også vesentlig varmere, med 7–9 grader natt til lørdag.

I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det også dårlig vær i helgen, med regnbyger og sterke vindkast. Fra søndag kan vinden komme opp i storm styrke.

«Drittvær» i Nord-Norge

– Oppsummert blir det egentlig bare drittvær, men det kan du kanskje ikke skrive ..., sier statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Det er mye vind i dag, med et lavtrykk som passerer oss. For Nordland sin del blir det en liten pause i vind og nedbør på fredag, men på lørdag er det på 'an igjen med et nytt lavtrykk, sier hun.

Storm i nord

Fredag morgen blir det liten storm langs kyten av Lofoten og deler av Troms.

Foto: Meteorologisk institutt

Lørdag og søndag blir det kuling fra sørøst, men temperaturen forblir uendret.

På fastlandet er det bare Øst-Finnmark som slipper unna det aller verste været. Spitsbergen får derimot en forholdsvis rolig start på helgen, men på søndag blir det liten storm fra øst.

– Det blir også nedbør i form av snø på Spitsbergen, så også her blir det utrivelig på søndag, sier Fossli.

Følg med på obs-varselet for mer informasjon om fjelloverganger og lignende.