– Kan ikke huske å ha sett så kraftige prognoser

– Og jeg har vært lenge i gamet, sier statsmeteorolog Sjur Wergeland i Tromsø.

Orkanen Ole

Den verste vinden flytter seg nordover: Først får Nordsalten og Lofoten mest vind, deretter Vesterålen og Troms.

Foto: @meteorologene på twitter

Lørdag formiddag blåser det kraftig flere steder i landet. Det er målt full og sterk storm både i Trøndelag, Nordland og Troms. Også innover i landet er det registrert usedvanlig kraftige vindkast.

Klokken 11 melder meteorologene at ekstremværet har satt inn for fullt. Men Ole sparer fremdeles på kreftene. Vinden kan øke fra sterk storm til orkan.

Å i Lofoten

Å i Lofoten: Havet legges nærmest flatt av den sterke vinden. Andre steder kan bølgene bli enorme.

Foto: @kjelljoran / Instagram
Satellittbilde Ole lørdag kl 06:30

HER ER OLE: Lavtrykket sees som en stor snurr vest for Nord-Norge. Det er målt kraftig vind allerede lørdag morgen, men ennå er det ikke ekstremt.

Foto: YR

– Det er mer vind å hente. Dette er bare starten. Jeg har vært lenge i gamet, men kan ikke huske å ha sett så kraftige prognoser for Lofoten-området, sier Sjur Wergeland som har 27 års erfaring som meteorolog.

Mer redd for vinden enn bølgene

Hav og øyer er ryddet for folk. Selv om bølgene enkelte steder kan bli hele 25 meter høye er Wergeland derfor mer redd for vinden enn bølgene. Vinden kommer til å kjennes langt inn over land, forteller han.

  • Den kraftigste vinden, kanskje med orkan styrke, kommer først til Nordsalten og Lofoten, deretter kommer den til Vesterålen og Troms.

Wergeland håper folk har vett til å droppe bølgesafarien denne dagen.

– De må tenke på at det blir veldig høye bølger og at de kan bli overrasket av brottsjø. Det kan komme enkeltbølger som er ubehagelige høye.

Havner i stormens øye: – Ikke la deg lure

Lavtrykket som gir ekstremværet Ole er i ferd med å dele seg i to. Den delen som gir sterkest vind kommer til å plassere seg over Senja midt på dagen.

For de som da havner i stormens øye er det lett å bli lurt, advarer Wergeland. Plutselig setter uværet inn.

– Det kan gå fra bris til storm på bare en time. Det går veldig fort.

Når lavtrykket flytter seg østover havner Senja-området på baksiden av lavtrykket, og det er der den kraftigste vinden er.

Er Norge verdens mest forblåste plass akkurat nå?

Vindkartet under levner liten tvil: I dag er Norge under angrep av værkreftene. Animasjonen er hentet fra earth.nullschool.net og viser været de neste timene. Kartet oppdateres hver tredje time og baserer seg på værprognoser fra det offentlige amerikanske værvarslingsbyrået NOAA.