Han kan fortsatt ta sine daglige turer til Knuttjern nord i Østmarka, men snart må kanskje skiene parkeres og byttes med tursko.
VIL HA SNØ: John Smits er en av tusenvis som bruker områdene rundt Oslo til skigåing.
Foto: John Smits– Dette er begredelige saker. Om vinteren skal det være kuldegrader og tørr, fin snø. Ikke sånn som dette fanteriet her!
– Jeg kan leve med klabber under skia, men nå er det mangel på snø mange steder. Vi flyter på restene fra snøen som kom i januar, og den varer ikke lenge.
Kanskje fortsetter mildværet i ukevis
Januar var en mild måned i store deler av landet, og februar ser ut til å følge i samme sporet.
På kartet under kan du se gjennomsnittstemperaturen de siste syv dagene: Over hele landet er den over normalen. Og mest sannsynlig slipper ikke mildværet taket med det første.
– De neste ukene, særlig den nærmeste, ser ut til å bli milde, sier Smits.
MILDT OVER ALT: Kartet viser at gjennomsnittstemperatur fra til 17. til 24. februar lå godt over normalen i hele landet. Mildest var det på Østlandet.
Foto: YrMildest på Østlandet
Det er Østlandet som stikker seg ut på mildværsstatistikken så langt. Halvparten av dagene siden nyttår (totalt 24) har hatt plussgrader i gjennomsnitt ifølge tall fra Meteorologisk institutt.
Vanligvis ligger temperaturen på Blindern på 4 minusgrader i februar. Nå ligger snittet på rundt null grader.
BLINDERN: Den svarte streken viser normal temperatur (gjennomsnitt mellom 1961 og 1990). De røde og blå søylene viser min/maks temperatur hver dag de siste 30 dagene. De røde viser snittemperatur over null, de blå under null. Grafen er representativ for store deler av Østlandet, ifølge klimaforskere ved Meteorologisk institutt.
Foto: YrLavtrykkene står i kø
Det er de våte lavtrykkene fra havet i vest som gir dette vinterværet, forklarer Smits.
– Vi har sett slike langvarige mønster før, som vintrene 88/89 og 89/90. Det er de varmeste februarene vi har hatt på Blindern noen gang, sier meteorologen som ikke har tro på ny varmerekord dette året.
Årets vinter står i sterk kontrast til de iskalde vintrene i 2009/10 og 2010/11. Da var det høytrykk i øst som sendte iskald luft fra Sibir inn over landet.
USA stikker av med kulda – nok en gang
Den kalde sibirlufta er det derimot amerikanerne som får glede av i år. Akkurat som i fjor vinter, da minusgrader la seg over alle de 50 statene, får de kuldesjokk på kuldesjokk dette året.
Ifølge nettsiden accuweather har sibirlufta funnet vegen via nordpolen og ned mot de amerikanske statene. Kulden har tidligere også vært forklart med buktninger i jetstrømmen, på amerikansk omtalt som «polar vortex».
VINTER I CALIFORNIA 23. FEBRUAR: I fjor vinter var det kaldt i store deler av USA og varmt i Europa. Det samme ser vi denne vinteren.
Foto: James Quigg / Ap