2014 kan bli tidenes varmeste

Ferske tall fra NASA viser at kloden har vært rekordvarm de siste seks månedene. Mye tyder på at trenden vil fortsette ut året.

USA-CALIFORNIA/HEATWAVE Children walk into the Pacific Ocean in Santa Monica

Høst i California: Her har termometeret vist opp mot 38 grader den siste uken. Tiden vil vise hvilke temperaturer resten av 2014 kan by på, - og hvilke temperaturer disse barna skal få oppleve når de blir store.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

September 2014 var den varmeste septembermåneden som noensinne er registrert, globalt sett. Det viser nye temperaturdata offentliggjort på NASAs nettside.

Ikke nok med det: Om vi ser på NASAs tall for de siste seks månedene, blir dette det varmeste halvåret som er registrert, ifølge magasinet Slate som har gått gjennom dataene fra NASA. Både i april, mai, juni, august og september 2014 ble det satt varmerekorder. Juli måned ble rekordvarm i Norge, men globalt sett havnet måneden på en fjerde plass.

Nå spekuleres det i om også året som helhet kan bli et nytt rekordår. Det vil si at 2014 blir det varmeste siden målingene startet i 1880.

– Dersom denne trenden fortsetter frem til desember er det sannsynlig at 2014 blir det varmeste året noensinne registrert, skriver AccuWeather.

– Oppvarmingen har ikke stoppet opp

Forskere har lenge ventet at det varme værfenomenet El Niño skulle slå til i løpet av 2014 og gi unormalt høye temperaturer. El Niño har derimot latt vente på seg og oppstår muligens kun som en svak utgave av seg selv mot slutten av året.

Nettopp derfor er 2014-målingene verdt å merke seg, påpeker Eystein Jansen, klimaprofessor og tidligere leder for Bjerknessenteret i Bergen.

– Selv uten noen sterk El Niño har vi temperaturer som er like høye som i et rekord-El Niño-år.

Etter 1998, som var preget av både rekordvarme og en kraftig El Niño, har den globale temperaturkurven flatet ut. I enkelte kretser blir dette brukt som argument for at global oppvarming ikke finner sted.

– Det sier jeg er feil. Det er rett at det har vært en svakere stigning i bakketemperaturen enn tidligere, men også den har steget, sier Jansen.

Folk bader for å kjøle seg ned i varmen, Alexandria i Egypt.

Folk bader for å kjøle seg ned i den ekstreme varmen, Alexandria i Egypt, september 2014.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Ligger varmen skjult i havdypet?

Tallene fra NASA er basert på målinger gjort på bakkenivå og havoverflaten. Dette gir ikke hele bildet, forteller Jansen. Vi må også vende blikket ned i dyphavet.

Målinger viser nå en voldsom oppvarming av nettopp dyphavet, særlig i Atlanterhavet og Sørishavet. En teori blant forskere er at oppbremsingen av overflatetemperatur skjer fordi havene suger til seg varmen.

Det gjøres også temperaturmålinger langt over bakkenivå. Siden slutten av 70-tallet har satellitter målt temperatur fra bakken og opp i åtte kilometers høyde, og i noen tilfeller er det dårlig samsvar mellom satellitt- og bakkemålingene, ifølge Reporting Science.

Så langt i 2014 har satellittene registrert lavere temperaturer enn det bakkemålingene viser, forteller Eystein Jansen.

– Det kan være fordi det skjer en oppvarming av havet, som har vært kjølig en stund, og fordi varmen ikke har rukket opp i høyden.

Satellitten ROSAT

Måler temperatur i høyden: Ifølge satellittmålinger er 1998 det varmeste året som er registrert. Målinger fra bakkenivå viser at 2010 er tidenes varmeste.

Foto: EADS Astrium / Ap

Små forskjeller – stor enighet

NASA er en av fire store aktører som gir ut tall for global temperatur. De tre andre har ennå ikke publisert målinger for september 2014:

Sentrene presenterer ofte ulike globale temperaturgjennomsnitt. Mens NASA kårer årets september til tidenes varmeste, kan andre ha måneden på en fjerde eller femte plass. Grunnen er at de bearbeider temperaturmålingene på ulike måter, selv om de samme værobservasjonene ligger til grunn.

Hvilken rangering den enkelte måneden får hos de ulike aktørene er ikke viktig, mener Eystein Jansen. Det er det store bildet som teller.

På grafen under kan du se hvordan de fire kildene viser nærmest identiske trender i temperaturutviklingen siden 1880.

Global temperatur - 462, fire kilder
Foto: NASA

Se bildet i stor utgave hos NASA

Les mer om klimaendringer på polene: