FIREDOBLING: Siden 2011 har de årlige forsikringsutbetalingene til flomskader nesten firedoblet seg, sammenligna med perioden fra 1980 fram til 2011.

Vannkraft sparer oss for milliarder i flomskader

NVE varsler om stor fare for alvorlig vårflom på Østlandet. Energi Norge la i dag fram tall som viser at regulerte vassdrag demper flomskader for milliarder.

Meteorologene slår fast at det blir en kjølig værtype med nedbør i form av regn og snø over hele landet første del av påska. De ser likevel glimt av sol gjennom høytiden, først i nord og så i sør. Bildet er fra Sirdal i vinterferien.

Påskeværet: Smør deg med tålmodighet

Å smøre seg med tålmodighet kan bli vel så viktig som solkrem denne påska. Høytiden blir kald over hele landet, men meteorologene lover solglimt både i sør og nord.

Mange håper å se mindre av denne i år.

Kulden kan gi færre flått i sommer

I fjor ble over 400 personer i Norge rammet av nevrologisk borreliose etter flåttbitt. Den kalde vinteren langs kysten av Sør-Norge gir nå et håp om færre flått i år enn normalt.

DRØMMEPÅSKE MED BISMAK: Sterk sol og mye snø kan være en skummel kombinasjon dersom man ikke beskytter seg.

Snømengdene gjør påskesola ekstra farlig

– Du får UV-stråling i ansiktet også når du har ryggen mot sola, advarer Statens strålevern. Slik unngår du snøblindhet og å bli solbrent.

PÅ NASJONAL VÆRDUGNAD: – Jeg gjør svært lite, innrømmer Kim Andreassen, som lar Meteorologisk institutt bruke dataene hans private værstasjon samler inn.

– Helt kanon å bidra til mer presise værmeldinger

ASKØY (NRK): Værstasjonen Kim Andreassen kjøpte for å holde styr på regn og temperatur hjemme hos seg selv, skal hjelpe Yr.

PRIVATE MÅLINGER: Har du en værstasjon fra Netatmo i hagen din, kan data fra den være med på å legge grunnlaget for grundigere temperaturvarsler fra Meteorologisk institutt

Private værdata inn i Yr-varselet

Målinger fra privateide værstasjoner skal gi mer pålitelige temperaturvarsler. – Starten på en revolusjon innen værvarsling, sier utviklingsdirektør Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt.

I Nord-Norge meldes det om betydelig snøskredfare – nivå tre – over hele linjen, helt ned til Svartisen i Nordland. Bildet, som viser snøskredet som gikk over E69 i Nordkapp kommune ved Skarvbergvika er mandag ettermiddag ryddet og åpnet igjen.

Snøskredfare i store deler av landet: Fiskevær i Nordkapp fortsatt isolert

Europavei 69 i Nordkapp vil fortsatt være stengt etter at det søndag ble det registrert 17 skred i området. Over store deler av Nord-Norge, samt flere steder i Sør-Norge er det stor eller betydelig snøskredfare mandag og tirsdag.

Yr on social media