Verden litt kaldere i november

Ferske tall viser at verden kjølte seg ned i måneden som gikk. Dermed spøker det for den globale varmerekorden i 2014.

Wintry Weather Georgia

VINTER I USA: Mens Norge har hatt mildvær i november har amerikanerne hatt det usedvanlig kaldt og bidrar til å dra ned det globale temperaturgjennomsnittet. Her fra gatene i Georgia.

Foto: David Goldman / Ap

Mange har ventet at 2014 vil ende som det varmeste året registrert noensinne, men nå – i innspurten av året – vet værgudene å skape spenning.

Dette året har kloden vært spesielt varm, og de siste månedene har det toppet seg: Både i august, september og oktober ble det satt ny rekord for global temperatur. I november var det imidlertid slutt på rekordvarmen.

Blir det andreplass?

Ifølge tall fra romfartsorganisasjonen NASA ble november 2014 den 9. varmeste som er registrert siden målingene startet i 1880.

Dette reduserer sjansen for at vi får ny årsrekord i 2014, skriver nettsiden Reporting Climate Science som har tolket NASA-tallene. De antyder at året vil ende opp som det nest varmeste, etter 2010.

Kan holde til førsteplass

En annen aktør, som også lager tall for global temperatur, er det amerikanske offentlige værbyrået NOAA. Hos dem er troen på global varmerekord i 2014 noe større.

Ifølge NOAA sine tall havner årets november på en syvende plass og nå er det stor spenning knyttet til desember.

– 2014 er på vei til å bli det varmeste året registrert dersom den globale temperaturen i desember blir minst 0.42 grader celsius over gjennomsnittet, skriver organisasjonen i sin november-rapport.

NOAA: Global temperatur januar-november 2014

UANSETT VARMT: 2014 blir ett av de varmeste årene som er registrert siden målingene startet i 1880. I denne tabellen ser du grafer for de seks varmeste årene. Varmen kan forklares med to ting, ifølge Rasmus Benestad: Global oppvarming og en svak El Nino-tendens.

Foto: NOAA

Derfor er ikke tallene «enige»

Rasmus Benestad byline

SMÅ MARGINER: Utfordringen er alle de stedene på kloden hvor man ikke måler temperatur. NOAA og NASA behandler dette på litt ulike måter, forteller Rasmus Benestad.

Foto: Bård Gudim

Klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt er ikke i tvil om at 2014 blir et av de varmeste årene registrert noensinne. Om det blir rekord vet han ikke, for her er marginene små.

Og kanskje ender vi opp med at en aktør kårer året til tidenes varmeste, mens en annen ikke gjør det?

Det er helt naturlig at NOAA og NASA har ulike tall for global temperatur, forklarer han.

– De blir litt ulike fordi man bruker litt ulike metoder for å beregne det globale gjennomsnittet, sier forskeren. Blant annet måles ikke temperatur over alt på kloden, som i Arktis, Antarktis, Afrika og sørlige deler av Stillehavet.

– Det finnes ulike måter å beregne det globale gjennomsnittet på og hvordan man tar høyde for at vi ikke har målinger over alt, forklarer Benestad.

Slik ble varmen og kulden fordelt i november

På kartene under kan du se hvordan NOAA og NASA oppsummerer novembertemperaturen på kloden. De grå feltene er steder hvor det ikke blir målt temperatur.

Norge og Nord-Europa er blant stedene som utmerker seg med unormalt høye temperaturer, mens USA er av de unormalt kalde stedene.

November-kart fra NASA:

NASA: Global temperatur november 2014
Foto: NASA

November-kart fra NOAA:

NOAA: Global temperatur november 2014
Foto: NOAA