Sjekk værrekordene der du bor

Nord-Norge har opplevd den kaldeste nasjonaldagen, i Sogn og Fjordane regner det lengst, mens trønderne stikker av med den eldste værrekorden i landet.

Rekordkart Yr
Foto: NRK

Meteorologisk institutt er 150 år 1. desember 2016. Yr feirer dagen med et splitter nytt rekordkart for Norge.

Trykk deg inn på kartet, zoom og dra og utforsk værrekordlandet Norge.

Værrekorder i Norge

Det konkurreres i 24 nasjonale værøvelser. Ti rekorder handler om temperatur. Syv rekorder handler om nedbør. Det konkurreres også i øvelser som lufttrykk, vindstyrke og snømengde. Tolv av landets nitten fylker har notert seg for en eller flere nasjonale værrekorder.

  • Saken blir oppdatert etter hvert som nye rekorder blir registrert.

Her er seks ting verdt å merke seg på rekordkartet:

1. Hurtigregnrekord

Når man spør etter steder med mye nedbør, tenker mange på Bergen, og det er ikke så dumt, for nå har Bergen fått tilkjent norgesrekorden for mest regn på ett minutt.

Denne rekorden var lenge plassert på Gardermoen i Akershus som den 8. juli 1973 fikk registrert 4,3 millimeter regn i løpet av et minutt, en rekord som måtte deles med en rekordnotering fra Molde i 1986.

Nå har meteorologene fått ettersendt nye målinger fra Bergen, og etter grundige undersøkelser er den nye Norgesrekorden på 5,8 millimeter regn i løpet av ett minutt. Rekorden er fra 1. august 2014.

2. Norgesmester i vær

Med fire nasjonale rekorder hver må Sogn og Fjordane og Hordaland kunne utpekes til uoffisielle norgesmestre i vær.

Brekke i Sogn tar to av disse rekordene. Stedet er nasjonal mester i mest nedbør på ett år med 5595 mm. Brekke er også det stedet i landet som har høyest gjennomsnittlig årsnedbør gjennom en 30-årsperiode.

Men Sogn og Fjordane kan notere seg for to rekorder til: En vindstyrkerekord og en rekord for mest månedsnedbør.

Eli kari Gjengedal besøker bygda i forb med tv-serien Værbitt.

Eli Kari Gjengedal besøker Brekke i Sogn: Norges våteste plass.

– Vi vestlendinger er jo vant med mye vær, og det er jo kjekt at Sogn og Fjordane blir kåret til norgesmester, men som fylkesordfører så ser jeg jo også at det tøffe været har sin pris. Ekstreme værforhold koster penger, sier fylkesordfører Jenny Følling i Sogn og Fjordane.

Jenny Følling

Fylkesordfører Jenny Følling i Sogn og Fjordane er ikke overrasket over at den ferskeste rekorden er en vindrekord fra Kråkenes fyr.

Foto: Noralv Pedersen / NRK
Finse togstasjon

Høyt over havet blir regn til snø. Største snødybde er målt i nærheten av Finse i Ulvik kommune i Hordaland.

Foto: Axel Kuhlmann / Flickr

– Mye vind og mye regn gjør ofte stor skade på veier og bygninger.

Følling mener også å merke at været har blitt mer ekstremt de siste årene, sterkere vind og mer regn.

3. Rekord i snøfjellet

Hordaland har to nasjonale nedbørsrekorder, men vestlandsfylket har også rekordnotering for laveste målte lufttrykk. At også høyeste målte snødybde ligger i Hordaland, er kanskje mer overraskende. Stedet er Grjotruste ved Bergensbanen, ikke langt fra Finse. Målepunktet ligger 1300 meter over havet. Snødybderekorden er på 585 cm. Rekorden ble målt i 1918, men det finnes eldre rekorder i oversikten.

4. Den eldste rekorden

Den eldste av de 150 rekordnoteringene ble registrert allerede i juli 1766. Da var 17 år gamle Christian 7. nettopp blitt konge i Danmark og Norge.

Hvis han hadde tatt turen til Trondheim i juli det året, ville han ha opplevd en behagelig snitt-temperatur 20,4 grader. Det er fremdeles månedsrekord i Sør-Trøndelag.

Den ferskeste rekorden er en vindmåling fra Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane fra januar i år.

Selv om oversikten byr på flere overraskende rekorder, så bekrefter kartet også et kjent mønster: De fleste varmerekordene ligger på Østlandet.

Vestlandet soper med seg de aller fleste nedbørsrekordene. Det er fremdeles kaldest i Finnmark og som vanlig tørrest i Oppland.

5. Ekstremt i Oslo

Stein Kristiansen

Meteorolog Stein Kristiansen mener Julivarmen i Oslo i 1901 var helt eksepsjonell.

Foto: Meteorologisk institutt

– Skal jeg trekke fram en sterk rekordnotering, må det være varmerekorden fra Oslo i 1901. Da var gjennomsnittstemperaturen i juli på 22,7 grader. Det forteller meteorolog Stein Kristiansen som sammen med kollega Jostein Mamen har samlet inn alle rekordene. Rekorden fra 1901 står ennå.

– Det er nesten utrolig, men denne måneden var det 19 dager hvor makstemperaturen lå over 30 grader.

Kristiansen mener rekorden fra Oslo er på linje med nedbørsrekorden fra Brekke i Sogn. Begge eksepsjonelle.

6. Rekorder som blåser bort

Når det bare er tatt med to nasjonale vindrekorder i utvalget på rekordkartet, skyldes det ifølge Kristiansen at vind er vanskelig å måle nøyaktig og riktig.

– Nyttårsorkanen på Vestlandet ved inngangen til 1992 er et godt eksempel. Trolig den sterkeste orkanen på rundt 200 år her i landet, men vi hadde ikke utstyr som taklet den sterke vinden. Vi klarte rett og slett ikke å måle, dermed har vi heller ingen rekordnotering fra denne orkanen, sier Stein Kristiansen.

Han er glad for at moderne teknologi gir bedre og mer nøyaktige målinger.

– Det gir muligheter for nye rekordnoteringer i tiden som kommer.