Ny tropisk orkan på vei

Orkanen «Cristobal» setter snart kursen mot Europa, og kanskje ender den opp i Norge.

Tropisk orkan Cristobal mot Norge

Slik kan «Cristobal» være plassert på mandag: Restene av orkanen ventes å krysse Atlanteren omtrent langs den stiplede linjen og ende opp ett eller annet sted i området mellom Skottland, Norge og Island i begynnelsen av neste uke, ifølge John Smits.

Foto: Met.no

Drømmeværet som gleder Norge de neste dagene er bare på kort visitt. Over helgen kan et heftig lavtrykk komme susende fra andre siden av Atlanterhavet.

Kommer rett etter «Bertha»

Lyn over Tønsberg sentrum 12. august 2014

Lysshow: Lyn over Tønsberg sentrum da restene av orkanen «Bertha» herjet.

Foto: Peder Gjersøe

Det er ikke lenge siden vi opplevde det sist: Den 11. august kom restene av den tropiske orkanen «Bertha» hit, etter å ha krysset Atlanterhavet.

Mens «Berthas» baby herjet i Nord-Norge, sørget «Bertha» selv for å gjøre tilværelsen våt i mange dager både på De britiske øyene og i Sør-Norge. Uværet gav ikke bare enorme mengder regn, men også oversvømmelser, synkehull, lyn og torden.

At et tropisk lavtrykk kommer opp hit er ikke hverdagskost. Derfor er det spesielt at historien nå kan gjenta seg etter bare kort tid.

Hvor i Europa ender «Cristobal»?

Ved starten av uken har «Cristobal» dynket Bahamas i regn. De neste dagene beveger uværet seg opp langs østkysten av USA, men ifølge amerikanske meteorologer er det lite trolig at orkanen vil berøre fastlandet i særlig stor grad.

John Smits

Venter på «Cristobal»:– Etter en mer stabil periode med høytrykksrygg over Norge, kan det gå mot vind og nedbør, sier John Smits.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK
Tropisk orkan Cristobal

Dette er «Cristobal»: Mandag 25. august beveget orkanen seg bort fra Bahamas.

Foto: Afp

Over helgen kan det være Europa og muligens Norge som får hilse på orkanen, eller rettere sagt restene av den. Det forteller TV-meteorolog John Smits på sin facebookside denne tirsdagen.

– I løpet av en ukes tid ventes den å krysse Atlanteren omtrent langs den stiplede linjen og ende opp ett eller annet sted i området mellom Skottland, Norge og Island, skriver meteorologen og sikter til bildet som ligger øverst i denne saken.

– Det er langt fram til neste uke og prognosene er ganske usikre. Men at Ex Christobal skal over til Europa et sted virker ganske sikkert, sier Smits.

Skrekkeksempelet

Gamle syklonrester kan i verste fall gi voldsomme mengder nedbør, har meteorologen tidligere fortalt til Yr.

Den tropiske luften er fuktig og varm, og når den treffer annen luft kan det gi en ekstra utvikling av værsystemene.

– Vi har sett dette skje før. Det verste eksempelet er ekstremværet Kristin som gav raset i Hatlestad terrasse for noen år tilbake. Da var det en gammel syklonrest involvert i nedbøren.

Det norske ekstremværet «Kristin» var et lavtrykk som hadde sitt opphav i de tropiske stormene «Maria» og «Nate». Uværet utløste skred og tok liv ved Hatlestad terrasse i Bergen.

Følg været fra oven på Yr sine satellittbilder!