Både rekordvarmt og vått

Aldri har det vært varmere i Finnmark i august, og aldri har vi fått så mye regn mange steder i Sør-Norge. August ble en måned hvor været viste seg fra sine beste og verste sider.

sommer vs regn

KONTRASTER: Under et har sommeren i hele landet vært utrolig flott. Men august ble en måned med kontraster. Nedbør og uvær herjet tidvis i Sør-Norge, mens i Nord-Norge fortsatte det nydelige sommerværet.

Foto: selin Granbakk/Vegard Grøtt / NTB scanpix

Høyeste maksimumstemperatur var 31 grader, målt femte august på Nyrud i Finnmark. Dette er første gang det er målt over 30 grader i Finnmark i august, sier klimaforsker Jostein Mamen.

Mens folk i nord kunne nyte rekordvarme og tørre sensommerdager fikk enkelte i Sør-Norge rekordnedbør. Under kan du se ti steder hvor det aldri har blitt registrert mer nedbør i august.

Stasjoner med ny august-rekord for høy månedsnedbør

Sted:

Millimeter nedbør:

Målinger fra og med år:

Gjesdal, Rogaland

441.7

1902

Kvinesdal, Vest-Agder

341.7

1986

Sveio, Hordaland

314.8

1990

Sarpsborg, Østfold

305.7

1942

Time, Rogaland

305.1

1914

Åmli, Aust-Agder

297.7

1966

Hå, Rogaland

277

1919

Sarpsborg, Østfold

274.4

1957

Birkenes, Aust-Agder

249.3

1999

Snåsa, Nord-Trøndelag

184.9

1994

Litt av skylden for de store nedbørmengdene har «Bertha»! Den tropiske stormen ga oss kraftige regnskurer, oversvømmelser, synkehull, lyn og torden.

Månedsnedbøren for hele landet var over normalen, mye på grunn av regnværet i sør. Våtest ble det i Østfold med tre ganger så mye nedbør som normalt, sier Mamen.

rekordnedbør august 2014

VÅTT I SØR: Selv om Nord-Norge hadde en av de tørreste somrene på lenge ble det over gjennomsnittlig mye nedbør i landet totalt sett. Dette skyldes nedbørmengdene i Sør-Norge. Spesielt i Agder-fylkene og Østafjells.

Foto: met

Fire grader over normalen

Selv om regnet har plasket ned mange steder ble august en mild måned.

Månedstemperaturen for hele landet endte på 1,0 grad over normalen. Varmest var det i Trøndelag, Møre og Romsdal, og Sogn og Fjordane med hele 2 til 4 grader varmere enn normalt.

Sol og lykke

SOMMERVARME: August viste seg fra en varm side i Trondheim. Selv om det også regnet fra seg ble det også mange solnedganger som denne over Trondheim i august.

Foto: Sven-Erik Knoff (NRK-leser)

Finnmark fikk den varmeste dagen denne måneden med 31 grader, men også den kaldeste med minus 2,9 grader i Couvddatmohkki i Karasjok.

– Selv om totalnedbøren for Norge endte på 20 prosent mer enn normalen hadde Nordland bare halvparten så mye regn som normalt, sier Mamen.

De tre tørreste stasjonene i august var:

Tørreste steder i August

Sted:

Millimeter:

Avvik:

Sogn og Fjordane, Balestrand

14.4

Ingen normal registrert

Nordland, Saltdal

17.3

31 prosent av normalen

Nordland, Sulitjelma

29.4

38 prosent av normalen

Les også: