Norge verdens «værvinner» i juli

Ta en titt på kartet over som viser temperaturene på kloden i juli. Det er liten tvil om hvem som stakk av med varmen.

GLobal temperatur juli 2014

Så varmt var været i juli: Jo rødere fargen blir, desto varmere er det sammenlignet med normalen. Jo blådere farge, desto kaldere.

Foto: NOAA

– At Norge ble verdens værvinner denne sommeren er ikke langt unna sannheten, sier klimaforsker Hans Olav Hygen som samtidig minner om at varmen bare er hyggelig inntil et visst punkt.

Stup i Stavern

Sommeren da alle badet: Det er ikke ofte hele Norge har samme vær, men det skjedde denne julimåneden.

Foto: @eriktob1 / Instagram
Hans Olav Hygen

Ferie i Tyrkia: Der følte folk seg som værvinnere fordi juli var kjølig, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen.

Foto: Meteorologisk institutt
John Smits

Ferie i juni: John Smits opplevde hetebølgen fra sitt meteorolog-kontor.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Og mens nordmenn feirer sommervarmen, er folk andre steder på kloden glade for at de fikk det kaldere enn normalt.

Ser mot Norge

Det er ikke ofte at verdens «værøyne» rettes mot lille Norge, men akkurat nå er det nettopp det de gjør.

I en fersk oppsummering fremhever amerikanske National climatic datacenter (NCDC) det spesielle været Norge hadde i juli:

«Norge har opplevd den varmeste julitemperaturen siden målingene begynte i år 1900. Det ble også den høyeste månedstemperaturen målt noen måned», skriver NCDC.

Disse fikk «kulden»

Mens Norge opplevde tidenes varmeste juli, ble måneden globalt sett «bare» den fjerde varmeste som noensinne er registrert. Årsaken var blant annet to store kalde områder på den nordlige halvkule: I Sibir og østlige deler av USA.

Også sør i Europa ble det en mye kjøligere juli enn vanlig, – trolig til stor frustrasjon for solhungrige nordmenn på «sydenferie».

Oppskriften på norsk supersommer

Været ble på mange måter snudd på hodet denne julimåneden. Norge fikk sydenvarme, mens land vi vanligvis forbinder med supervær fikk det vått og kjølig. Hvordan gikk det egentlig til?

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, trekker frem flere faktorer som kan ha skapt den norske supersommeren (se også bildet under):

  • Et kraftig høytrykk har ligget øst for Norge, mens et annet har ligget langt sør, ved Azorene. Sammen har disse klart å holde unna lavtrykkene som vanligvis kommer fra fra USA, over Atlanterhavet mot Norge.
  • Mange lavtrykk har i stedet blitt liggende og surre på østkysten av USA.
  • Noen lavtrykk har også blitt sugd inn mot Sør-Europa, mellom de to høytrykkene.

For den spesielt interesserte kan det også nevnes at NAO-indeksen har vært lav i juli. Det er en vanlig indikator på at lavtrykksaktiviteten inn mot Norge er svekket. Indeksen brukes særlig vinterstid.

Lufttrykk juli 2014

Alt henger sammen: De to høytrykkene (orange/rødt) har ikke bare gitt norsk supersommer. De kan også ha stoppet lavtrykkene ute i Atlanterhavet og ført noen av dem inn mot Sør-Europa.

Foto: met.no

Spektakulære hendelser

TV-meteorolog John Smits har løpt fra studio til studio denne sommeren for å fortelle folk om det spesielle været. På NRKs reiseradio kan du blant annet høre ham oppsummere det hele.

– Jeg har kommet meg ut innimellom og kjent varmen slå mot meg som en vegg, sier den ivrige meteorologen som valgte å legge årets ferie til den litt kjøligere måneden juni.

Skypumpe i Arendal

Skypumpe ved Arendal.

Foto: Espen Bierud/Havforskningsinstituttet
Hagl ødela bil

Hagl så store som golfballer har gjort skade på mange biler i sommer.

Foto: Øyvind Dølplads / Leserbilde

Juli har ikke bare bydd på stabil varme, men også en hel del spektakulære rekorder og enkelthendelser, fortsetter Smits:

  • Vi har opplevd skypumper og sett både fire og fem av dem oppstå på samme tid.
  • Vi har blitt bombardert av kjempehagl på størrelse med golfballer.
  • Det spesielle er at det har vært knallvarmt over hele landet. Hele 16 fylker opplevde tropevarme samtidig.
  • Finnmark opplevde tropevarme i august for aller første gang siden målingene startet i 1900.

Varmen kan være farlig

Dersom andre land hadde opplevd en så dramatisk varme som Norge her gjort i år (altså 4,3 grader varmere enn vanlig), hadde kanskje ikke begrepet «værvinner» blitt tatt i bruk, kommenterer Hygen.

– Mange steder i verden forbinder vi hetebølger med problemer, men i Norge får vi ikke det.

– Når vi får en god hetebølge over oss vil folk forbinde det som en fantastisk god periode. Vi kommer ikke ut av den komfortable sona der det blir farlig varmt.

Selv ferierte Hygen i Tyrkia denne sommeren, og der var temperaturen kjøligere enn normalt. I praksis betydde det at temperaturene i Norge og Tyrkia var ganske like. Det relativt kjølige været gjorde at også tyrkerne følte seg som værvinnere, kommenterer Hygen.

– Veldig mange folk i verden ser sommertemperatur under normalen som en glede. Det samme gjelder ikke Norge.

Slik oppsummerer forskerne juli, globalt sett:

Om du vil vite mer, kan du lese hele oppsummeringen av det globale juli-været på NSDC sine nettsider. Her er et kort oppsummering av globale temperaturer:

  • Når forskerne legger sammen land- og havtemperaturene blir juli den fjerde varmeste som er registrert: 0,64°C over gjennomsnittet for det 20. århundre (15,8°C).
  • Når forskerne kun ser på landtemperaturen ble juli den tiende varmeste som er registrert. 0,74°C over gjennomsnittet i det 20. århundre (14,3°C ).
  • Når forskerne kun ser på havtemperaturene var juli den varmeste som er registrert, sammen med 2009, 0,59°C over gjennomsnittet i det 20. århundre.
  • Til slutt oppsummerer forskerne temperaturen globalt fra januar til juli (land- og havtemperatur). Så langt er dette det tredje varmeste året som er registrert, sammen med 2002: 0,66°C over gjennomsnittet i det 20. århundre. (13,8°C).