Nattefrost flere steder: – Nå er sommeren virkelig på hell

Natt til tirsdag ble det blå tall på gradestokken flere steder i Sør-Norge. – Til helgen kan det bli mer nattefrost, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Kald høst

HØSTEN ER HER: Kald morgenstemning ved Bunnefjorden. Flere steder ble det natt til tirsdag målt kuldegrader på natten og morgenen.

Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Etter en sommer de færreste hadde turt å drømme om , er det bare å innse at det går mot høst.

– Jeg blir veldig overrasket om vi får 30-gradersvær igjen, sier Løvdahl.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl

– SLUTT PÅ 30 GRADER: Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl tror den hete sommeren nå definitivt er over.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Ikke unormalt

Temperaturen er dalende, spesielt om natten, noe mange merket spesielt på Østlandet tirsdag morgen.

Det siste døgnet er det målt minusgrader på Rena, Leirflaten, Dagali, i Folldal og på Lauvkollmyr i Sande, samt i Kautokeino, Sihccajavri og Cuovddatmohkki.

Kaldest av disse var Dagali lufthavn i Buskerud, med minus 2,4 grader.

– Dette er ikke noe unormalt for årstiden. Men det viser jo at sommeren definitivt på hell. Dette er andre episoden med kaldt klarvær østafjells i det siste, og det er den veien det går nå. Allerede til helgen kan det skje igjen, sier statsmeteorolog Løvdahl.

Han presiserer samtidig at målestasjonen Lauvkollmyr i Sande ligger på rundt 500 meters høyde og ikke er representativ for temperaturen i Vestfold.

Laster Twitter-innhold

Meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen sier det kalde været østafjells de siste dagene ikke har vært uvanlig kaldt.

– Nettene begynner å bli lengre. Når det da samtidig er lite skyer, lite vind og relativt tørt, øker utstrålingen fra bakken. Når bakken er kjølt ned, vil luften nær bakken også kjøles ned. Da kan det fort skje at lufttemperaturen går under null, spesielt når det er vindstille og luften ikke skiftes så mye ut, sier Hansen.

Mange steder kan man også ha opplevd å måtte skrape is av ruten på bilen, selv om termometeret viser plussgrader. Her er forklaringen på hvordan det er mulig.

Farevarsel for Vestlandet

Tirsdag morgen var det 3-7 grader over store deler av Østlandet. De kommende nettene vil bli mildere igjen, på grunn av et kraftig lavtrykk som er på vei inn mot Vestlandet.

I den forbindelse er det sendt ut gult farevarsel for Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det er ventet mellom 50 og 70 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

Gult farevarsel for Vestlandet
Foto: Meteorologisk institutt

Klarvær i helgen vil gi nattefrost

Lavtrykket har med seg varmere luft fra lenger sør i Europa, som gir høyere nattetemperatur og fuktigere luft.

– Derfor blir det ikke nattefrost i Sør-Norge de kommende nettene. Men kommende helg ser vi ut til å komme inn i relativt kald luft. Hvis det da blir klarvær, vil vi få nattefrost flere steder, sier meteorologen.