Knuser 71 år gammel varmerekord

Aldri før er det registrert så mange dager med med temperatur over 25 grader i Norge. Og det kan bli flere!

Forfriskende bad

REKORDSOMMER: Stabile høytrykk har gitt store deler av Norge en høyst uvanlig tørr og varm sommer. Rekordraset startet allerede i mai.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Hele 65 dager i år har det vært såkalt høysommerdag i Drammen. Like bak ligger Sigdal i Buskerud med 64.

Begge to knuser rekorden fra 1947 med god margin. Den gang ble det registrert 25 grader eller mer 62 dager i løpet av sommeren på Blindern i Oslo. Hittil i år har det vært høysommer på Blindern 59 ganger, noe som gir en foreløpig femteplass i år.

Målestasjoner med flest høysommerdager

Drammen

65

Sigdal (Nedre Eggedal)

64

Lier

61

Hønefoss (Hverven)

60

Flesberg

60

Hønefoss (Høyby)

59

Oslo (Blindern)

59

Sande (Galleberg)

59

Flisa

59

Hof (Eikenes)

58

Årnes

58

Kongsvinger

58

Minnesund (jernbanestasjonen)

58

Blir trolig styrket utover måneden

– Dette er oppsiktsvekkende, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

– Vi er så tidlig i august at det fort kan bli flere høysommerdager og en enda sterkere rekord som kan bli stående lenge, sier hun.

En vesentlig del av forklaringen er at temperaturen bikket 25 mange ganger allerede i mai måned.

Første gang det skjedde i år var 14. mai på Blindern, hvor den gjennomsnittlige datoen for årets første høysommerdag er 9. juni.

– Kan skje også i september

– Da rekorden ble satt på Blindern i 1947, kom det mange høysommerdager også i august. Det er jo også mulig å få slike dager i september, sier Tajet.

Statistikken går helt tilbake til 1900, men klimaforskeren presiserer at det ikke var mange målestasjoner som registerte maksimumstemperaturer før 1930.

Helga Therese Tilley Tajet

REKORDMÅLING: Klimaforsker Helge Therese Tilley Tajet på målestasjonen på Blindern, som hadde den gamle rekorden fra 1947. I år er Blindern foreløpig på femteplass.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rekordsommer

Årets foreløpige rekord er den siste i rekken etter den uvanlig varme og solfylte sommeren i Norge.

Mai måned var den varmeste i moderne tid , det ble målt rekordtidlig tropenatt på flere målestasjoner, og under hetebølgen i slutten av juli ble det for første gang noensinne registrert tropenatt i Tromsø - for å nevne noen.

Årets juli er sammen med 2014 den varmeste siden målingene startet i 1900, med en gjennomsnittlig døgntemperatur for hele landet på 14,5 grader, 4,3 grader over normalen.

– En indikasjon på hva vi har i vente

Selv om mange synes det er behagelig med tørr og varm sommer, har flere klimaforskere gitt uttrykk for at årets sommer gir grunn til bekymring. Tajet er av samme oppfatning og mener utviklingen er skremmende.

– Denne sommeren er ikke en vanlig sommer. Den har vært uvanlig tørr og varm på grunn av stabile høytrykk. Samtidig er trenden at vi får tørrere og varmere somre. Så selv om dette er et rekordår, er det en indikasjon på hva vi kan vente oss i årene fremover, sier Tajet.