Nå er UV-strålingen på sitt sterkeste

Når solen står høyt på himmelen og ozonlaget er tynnere enn normalt, øker UV-strålingen. Akkurat sånn er det flere steder i Sør-Norge nå.

Illustrasjonsbilde solbriller

STERK SOL: Er det solskinn der du er, kan du regne med at UV-strålingen er kraftig. Varslet UV-indeks for de nærmeste dagene er rundt 7 enkelte steder i Sør-Norge.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Varselet for de kommende dagene viser at vi kan komme opp i en UVI (UV-indeks) på rundt 7, sier Bjørn Johnsen, forsker ved Statens strålevern.

Det betyr at det er viktig å velge høy solfaktor om du er i solen.

Johnsen understreker at nivå 7 ikke er illevarslende høyt, men omtrent så høyt som vi kommer i lavlandet i Norge om sommeren.

– Det er sjelden vi bikker 7, men det skjer omlag hvert tredje eller fjerde år. Et nivå på fem eller seks er mer vanlig om sommeren, sier Johnsen. Til sammenligning er indeksen i Spania rundt 10. Det er det samme nivået som ble målt på Finse i fjor sommer, da det ble målt ny UVI-rekord i norsk sammenheng.

UVI

FREM MED SOLKREMEN: Normal UVI i Norge om sommeren er rundt 5-6. Akkurat nå er den høyere, forutsatt at det er sol. Solkremen kan trygt stå fremme nå.

Foto: Statens strålevern

Tynnere ozonlag

Fra sommersolverv og noen uker fremover er UV-indeksen potensielt på sitt høyeste. Det er naturligvis væravhengig, men kombinasjonen av sterk sol og et ozonlag under normalen får indeksen til å stige.

– Senkning i ozonlagets tykkelse, vil gi en økning i UV-dosen, sier Tove Marit Svendby, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Varselet for de nærmeste dagene viser at tykkelsen ligger litt under normalen. I juli er ozonlagets tykkelse omkring 330-340 DU (Dobsonenheter) i gjennomsnitt.

– Ti prosent avvik fra normalen er ikke uvanlig, det kan svinge fra dag til dag. Ozonlagets tykkelse er nært knyttet til været, forklarer Svendby.

Ozonlaget er vanligvis på sitt tykkeste i april, så reduseres det gradvis utover sommeren og når et minimum rundt oktober.

– Spesielt om våren er det store sesongvariasjoner på grunn av sirkulasjoner i stratosfæren, sier seniorforskeren.

Skydekket avgjør UV-faren

Statens strålevern oppdaterer UV-indeksen daglig for flere steder i landet. NILU lager punktvarsler for de neste dagene.

UVI kommende dager

UV-VARSEL: Dette varselet gjelder for onsdag, torsdag og fredag denne uken og er basert på prognoser på ozonlagets tykkelse (som også er vist i tabellen over). Varselet er gitt for bar mark. Snø kan reflektere opptil 80% av UV-strålingen.

Foto: Norsk institutt for luftforskning

Også her på Yr kan du sjekke UV-varselet. Her tar varselet skydekket med i betraktningen.

Men det ikke sånn at UV-strålingen forsvinner når solen går bak en sky.

Selv om UVI som regel er høyest når det er klarvær og tynt ozonlag, kan kombinasjonen av sol og gløtt i skylaget gi enda høyere UVI enn når det er skyfritt, ifølge Bjørn Johnsen.

– Når det er skyfritt har UV-strålene to komponenter; direkte fra solskiven og det som kommer spredt fra hele himmelhalvkulen. Med spredte skyer får vi inn en tredje komponent; når skykanten kommer inntil solskiven. Vannmolekyler i skykanten gjør at UV-strålene blir foroverspredt i stedet for å bli spredt ut til alle kanter, nesten som lyset fra en lommelykt. Dempingen fra skyer lengre unna har mindre effekt med mindre de er svært tykke, slik at UVI i sum oftest blir høyere enn under klarværsforhold, forklarer Johnsen.