Forskerne mangler ord for å beskrive denne grafen

Sjokkerende. Rystende. Astronomisk. En bombe. Sinnssykt. Verden ble så varm i februar at ekspertene nå sliter med å finne ord.

Månedlig temperatur siden 1880 (data fra NASA)

SPRENGER GRENSER: Ta en titt helt til høyre i grafen. Der ser du hvordan den globale februartemperaturen i 2016 er, sammenlignet med alle andre måneder siden 1880.

Foto: Datagraver.com

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nylig kom nyheten om at februar var måneden med det største temperaturavviket noensinne målt, i løpet av de 137 årene hvor man har gjort slike målinger.

Rekorden var temmelig overlegen, og slo forrige månedsrekord med 0,33 grader celsius (se den blå linjen ytterst til høyre i grafen over).

Det er som tatt ut av en science fiction-film

Kim Kobb, klimaforsker

Varmerekordene har i det hele tatt stått i kø det siste året, og kanskje er du blant dem som synes rekordbegrepet begynner å bli litt slitt? Du er i så fall ikke alene.

En global ordlek har startet i kjølvannet av februarrekorden. For hvordan beskrive en varm klode når de vanlige rekordbegrepene ikke strekker til?

– En bombe, skriver Weather Underground. – Vannvittig, sier Bjørn Samset til NRK. – Rystende og sjokkerende, skriver Guardian om februartemperaturen.

– Februar var sinnssyk

Jessica Blunden

– SINNSSYKT: Jessica Blunden oppsummerer været på kloden hver måned. Februar beskriver hun som «sinnssyk».

Foto: NOAA

En annen som må finne ord er Jessica Blunden. Den amerikanske klimaforskeren ved det nasjonale værbyrået NOAA har ansvar for å fortelle verden om den globale temperaturen hver måned.

Men det som møtte henne av tall fra februar 2016 var noe nytt.

«Sinnssykt» (insane), var begrepet hun til slutt valgte å bruke.

Vi har ikke sett noe lignende før

Jessica Blunden, klimaforsker

– Det var ikke bare at målingen var høyest noensinne, men det var marginene den slo de andre rekordene med. Vanligvis setter vi rekorder med hundredeler, men denne gang var det mer enn en halv grad Fahrenheit, sier Blunden i et radiointervju på National Public Radio.

Februarrekorden kom etter flere andre rekordvarme måneder, legger hun til.

– Det ble toppen av iskaken. Vi har ikke sett noe lignende før.

– Som science fiction

Kim Kobb, en klimaforsker ved Georgia Tech, bryr seg vanligvis ikke om temperaturrekorder, sier hun til nyhetsbyrået Ap.

– Men når jeg ser på februartemperaturene er det som tatt ut av en science fiction-film. Og på en måte er det jo det er. Det er som om noen tok en måling fra 2030 og klistret den på dagens temperaturer.

Global land- og havtemperatur februar 2016

SLIK FORDELTE VARMEN SEG I FEBRUAR: Omtrent alle deler av kloden hadde temperaturer over det som er normalt (rød farge).

Foto: NOAA

«Monster-El Niño» kolliderer med global oppvarming

Grunnen til den ekstreme varmen verden opplever akkurat nå er todelt, ifølge forskerne.

  • I bunnen ligger den generelle oppvarmingen av kloden.
  • I tillegg kommer naturlige svingninger i været og akkurat nå er det en kraftig El Niño i Stillehavet. Dette fenomenet gjør at enorme mengder varme fra havet slippes ut i atmosfæren.

Årets tilfelle av El Nino er så kraftig at forskerne også her jakter på nye begreper. I to nature-artikler brukes for eksempel både «monster-El Niño» og «Godzilla-El Niño».

Årets El Niño har vært sterkere enn den forrige rekordkraftige El Niño'en i 1998, påpeker Jessica Blunden i NOAA.

– Vi ser at bunnlinjen øker. Om det kommer en ny El Niño om 20 år vil den sannsynligvis være varmere enn den vi har i dag.

Det gjenstår å se hvilke ord verden bruker dersom nye rekorder fortsetter å renne inn.

Grafikken øverst er hentet fra Datagraver.com.