Ingen tvil: Knusende varmerekord i 2015

Ferske tall fra verdens værgiganter vitner om en betydelig varmere verden i året som gikk.

Temperatur i verden 2015

SLIK FORDELTE VARMEN SEG I 2015: Store deler av kloden hadde unormal varme men i Antarktis og Nord-Atlanteren var det kaldere enn normalt.

Foto: NASA

Fra det rekordvarme året 2014 til det enda varmere 2015 gjorde den globale temperaturen et enormt hopp oppover, viser tall som ble lagt frem onsdag ettermiddag.

– Tallene knuser tidligere rekorder, sier værgigantene NASA og NOAA på en pressekonferanse og forteller at 2015 er 0,13 grader varmere enn 2014.

Halvvegs til togradersmålet

For første gang i historien er jordas temperatur mer enn en grad over det den var da målingene startet rundt 1880, det som regnes som førindustriell tid.

Det er en milepæl få ønsker at verden skal trå over:

Verdens politikere har satt som mål at kloden ikke skal bli varmere enn to grader i forhold til temperaturen rundt 1880. Dagens tall viser at vi nå er halvvegs til målet. Og det er lite som tyder på at trenden skal snu.

– Klimaendringer er den store utfordringen for vår generasjon, sier NASA-direktør Gavin Schmidt i en pressemelding.

LES: Mysteriet om de to varme gradene

Global temperatur 1880-2015

DET BLIR VARMERE: Dette er en graf basert på tall fra britiske Met Office Hadley Centre. Også de kårer 2015 til tidenes varmeste.

Foto: Met Office

99,996 prosent sikkert

Også i 2014 ble det satt global rekord for temperatur. En rekord som satt sinn i kok fordi det bare var små desimaler som skilte 2014 fra tidligere rekordår. Kanskje var ikke året det varmeste, men det nest varmeste?

Denne gang er det annerledes: Det finnes knapt noen usikkerhet rundt den overlegne «seieren» til 2015-tallene, selv ikke blant klimaskeptiske forskere ved Berkley Earth som offentliggjorde sine tall tidligere i januar:

– 2015 satt ny rekord med en sikkerhet på 99.996 prosent, sier de i en pressemelding.

Selv tallfester NASA sikkerheten til 94 prosent.

AUSTRALIA-WEATHER/ Firefighters attempt to extinguish a fast-moving grass fire in the Epping area of northern Melbourne during heatwave conditions in southeastern Australia

AUSTRALIA: Har opplevd både varme og tørke i år. Konsekvensen er flere skogbranner.

Foto: DAVID CROSLING / Reuters

– Ville vært rekordvarmt også uten El Niño

Det varme værfenomenet El Niño oppstod i 2015 og har fått mye av «æren» for rekorden. El Niño er en naturlig endring av globale værforhold og oppstår rundt hvert syvende år. Likevel handler den ferske temperaturrekorden om menneskeskapt oppvarming, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero.

– Varmerekorden er i høyeste grad en klimasak, sier han og forklarer at El Niño kan bli enda sterkere på grunn av menneskenes oppvarming.

Direktør ved Bjerknessenteret, Tore Furevik, mener at menneskenes bidrag har vært viktigere enn El Niño.

– Vi hadde ikke fått denne rekorden uten menneskeskapt oppvarming, sier forskeren og antyder at hele 80 prosent av varmen i 2015 er menneskeskapt i tillegg til et bidrag på 20 prosent fra El Nino.

Også de amerikanske forskerne drar ned betydningen av El Niño.

– Selv uten El Niño hadde dette blitt et rekordvarmt år, sier NASAs Gavin Schmidt.

Får vi ny rekord i 2016?

El Niño vil fortsette å gjøre verden varm denne våren. Dermed kan vi ha nok et rekordvarmt år i vente, tror mange forskere.

Varmen i 2015 fordelte seg ikke jevnt over kloden. I Norge ble året «bare» det tredje varmeste noensinne registrert.