August snøt oss for rekordvarm sommer

Tidenes varmeste mai hadde sendt sommeren 2018 til himmels på statistikken.

Sol, skyer og bading på Sørenga i Oslo onsdag.

SUPER-MAI: Allerede 7. mai hoppet mange i vannet på Sørenga i Oslo. Årets mai måned var den varmeste i manns minne og vel så det.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sommeren 2018 ble den sjette varmeste i Norge siden målingene startet i 1900. Ferske tall fra Meteorologisk institutt viser at snitt-temperaturen var 1,8 grader over normalen, på Østlandet flere steder både tre og fire grader over det vanlige.

Men la oss være ærlige. August ødela. Ikke siden 1951 har det regnet mer i årets åttende måned.

Riktignok var temperaturen 0,6 grader over normalen, men hadde det ikke vært mer stas om vi bare dumpet hele måneden og heller erklærte mai som den tredje sommermåneden?

Mai var «eksepsjonell»

– Ser vi på mai, juni og juli, så dominerer 2018 stort, forteller klimaforsker Jostein Mamen, som har gått med på å hente ut data for vår alternative 2018-sommer.

Mange steder gikk det mer eller mindre rett fra vinter til sommer, og mai måned ble slutt den varmeste i moderne tid , med både tropenetter og mange lokale varmerekorder.

Jostein Mamen

GRAVDE I TALL: Klimaforsker Jostein Mamen hentet ut temperatur-tall for perioden mai-juni-juli.

Foto: met.no

For hele landet lå snittet hele 4,2 grader over normaltemperaturen for mai, noe Mamen da kalte «eksepsjonelt».

Den høyeste gjennomsnittstemperaturen for perioden ble målt i Berskog i Drammen, som hadde hele 18,8 grader i snitt.

– Vi må langt ned på listen for å finne et annet år, sier Mamen.

2018 tar hele Topp 20

Faktisk helt ned til 28. plass. Der finner vi en måling fra Oslo-observatoriet i 1889 på 17,6 grader.

Scroller vi lenger ned på listen, må vi helt til 51. plass før et nytt år dukker opp. Der finner vi Fornebu med 17,0 grader fra den varme 1947-sommeren.

Temperaturavvik i mai

RETT TIL VÆRS: Temperaturen i mai var skyhøyt over alle tidligere år.

Foto: Meteorologisk institutt

Mai og juli toppmånedene

Nøkkelen er altså mai måned, som i år danker ut august med god margin. Den siste vår-måneden er blitt markant varmere på 118 år, med en kraftig oppsving etter tusenårsskiftet.

– Mai satte solid rekord, og juli tangerte rekorden fra 2014. Juni skilte seg ikke så mye ut på landsbasis, men for Østlandet og Sørlandet var juni 2-3 grader over normalen, noe som er et ganske stort avvik, sier klimaforskeren.

Juni har holdt seg noenlunde stabil siden 1900. Grafen for juli svinger litt mer, men også der har kurven steget en god del siden år 2000.

Varmerekorder også i august

Det skal selvsagt sies at august leverte på mange områder. Store deler av Østlandet har hatt mye bra vær, og det ble satt lokale varmerekorder både i Troms og Finnmark.

Men noen mai var den ikke.