– Kan komme over 150 millimeter nedbør på et døgn

Ekstremværet «Birk» skyller farlige mengder regn ned over Vestlandet lille julaften.

Ekstremværet Birk

HØYTRYKK MØTER LAVTRYKK: Mild og fuktig luft fra langt sør i Europa presses nå inn mot Vestlandet på grunn av et lavtrykk som ligger ved Nord-Trøndelag og Helgeland.

Lørdag morgen ble uværet i vest oppgradert til ekstremvær på grunn av uvanlig store nedbørsmengder. Varselet betyr at liv og verdier kan gå tapt, og samfunnet og aktuelle etater blir satt i beredskap for å hindre at det skjer.

Ekstremværet har fått navnet «Birk» og er det tredje ekstremværet på under en måned i Norge.

Ny nedbørsrekord i Bergen

Meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet forteller lørdag formiddag at det renner inn med voldsomme nedbørsmålinger, mest fra Hordaland og nord i Rogaland.

– Det er dette området som får hovedtyngden av nedbøren, spesielt fra øst for Bergen og sørover til Sunnhordland og Ryfylke. Her regner det voldsomt nå, og det skal fortsette til i kveld. Da går det etter hvert over til bygevær, først i nord, forteller Andersen.

Nye Sædalsvei

BERGEN REGNER NED: Slik så det ut i Sædalsveien i Bergen lørdag formiddag.

Foto: NRK

Måleren har allerede bikket 100 millimeter enkelte steder bare fra fredag kveld til lørdag formiddag.

På Gullfjellet i Bergen er det målt 102 millimeter på tolv timer. På Florida i Bergen sentrum har «Birk» allerede satt en skummel rekord.

Laster Twitter-innhold

– Dette er ekstremverdier, sier meteorolog Andersen.

Oversvømmelser og ras

– Når vi ser at det er kommet hundre millimeter på Gullfjellet på tolv timer, sier det seg selv at det fint kan komme 150 millimeter på et døgn både her og andre steder. Kanskje enda mer, sier hun.

Nedbørsmengdene vil være størst i Hordaland, hvor mange steder må regne med mellom 100 og 130 millimeter nedbør inneværende døgn.

I Rogaland er det meldt litt mindre vann, rundt 70-80 millimeter, mengder som like fullt er i stand til å gjøre stor skade.

Hittil er det ikke meldt om noen svært alvorlige hendelser på grunn av «Birk», men det har vært mindre ras, oversvømmelser og vann i kjellere flere steder i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Bygden Fimreite i Sogn var lørdag formiddag uten veiforbindelse etter et jordras, og en rekke andre veier på Vestlandet er stengt på grunn av været.

Laster Twitter-innhold

NVE advarer om stor snøskredfare

Uværet som pågår er farlig ikke minst på grunn av at det har kommet store nedbørsmengder i vest siste tiden, mye av det som snø i innlandet i høyden. NVE vurderer snøskredfaren som stor i nordøstlige delen av Rogaland på grunn av av det kraftige regnet vil gjøre snøen gjennombløt.

– Naturlig utløste middels store til store skred kan ventes. Vær spesielt oppmerksom på skredløp som har løsneområder som ligger høyt. All ferdsel i og i nærheten av skredterreng frarådes, lyder varselet på Varsom.no.

«Birk» fører også med seg sterk pålandsvind som både trekker nedbøren innover i landet og gjør at det blir kraftig vind opp i sterk kuling i innlandet og på fjellet, også østafjells.

– I fjellet kan vinden bli ganske sterk, sier Andersen.

Anne Solveig Andersen

HEKTISK JUL: Anne Solveig Andersen og de andre meteorologene på Vervarslinga på Vestlandet har fått en travel juleinnspurt. – Vi har oppbemannet for å overvåke situasjonen, sier hun.

Foto: Marit Hommedal

– Ikke uvanlig med flere ekstremvær på rad

Årsaken til ektremværet denne gang er et høytrykk i Biscayabukten og et lavtrykk som ligger utenfor Nord-Trøndelag og Helgeland. I et høytrykk beveger vinden seg rundt høytrykkssenteret med klokken, mens i et lavtrykk går vinden motsatt vei.

Dermed presses vinden fra høytrykket rett inn mot Vest-Norge.

– Vi får en «elv» med mild og fuktig luft fra ganske langt sør i Europa som nå strømmer over høytrykket og rett inn fra vest, forteller Anne Solveig Andersen.

Da meteorologene i forrige uke meldte juleværet , ble det sagt at lavtrykkene ligger i kø utenfor norskekysten. Det gjør de fortsatt.

– Høytrykkene ligger i sør og presser lavtrykkene inn mot oss. Sånt er veldig typisk for årstiden. Vi er inne i en svært urolig sesong, og da kan det fort skje at vi får flere ekstremvær på rad, sier meteorologen.