Voldsomt uvær: Orkan på fjellet, vindkast på over 200 km/t

– Nå er uværet på topp i Sør-Norge, sier meteorolog Vibeke Thyness mandag ettermiddag. Flere steder var vindstyrken langt over grensen for orkan. Men uværet er ikke regnet som ekstremvær.

Uvær over Norge 15. jan

RAMMER HELE LANDET: Norge er i skvis mellom et kraftig lavtrykk i vest og et høytrykk i øst. Det fører til voldsom sønnavind med storm og farlige vindkast.

Foto: Meteorologisk institutt

Sønnavinden har revet taket av et hus på Sotra i Hordaland og flere steder langs kysten har trær blitt veltet eller knekt. Mange ferge- og flyavganger er innstilt og de aller fleste fjellovergangene er stengt på grunn av uværet.

Og det var før uværet nådde toppen.

Vibeke Thyness

VARSLER MER UVÆR: Meteorolog Vibeke Thyness sier uværet følges med argusøyne og kan bli oppgradert til ekstremvær.

Foto: Bård Gudim

Vanvittige vindkast:– Ellevilt!

– Vinden har økt på siste timene, og nå er den på sitt kraftigste. Slik kommer det til å være til utpå ettermiddagen og kvelden. Finnmark og til dels Nordland ligger et halvt døgn etter, så der har vi ikke sett det verste ennå, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

I store deler av landet er det full til sterk storm, og i Nordsjøen blåste det orkan mandag morgen. Senere blåste det opp også i fjellet. På Folgefonna i Hardanger ble det målt middelvind på 45,5 meter per sekund mandag formiddag.

– Det er helt ellevilt! Orkan begynner på 32,6, sier Thyness.

Men det farligste ved dette uværssystemet er de voldsomme og uberegnelige vindkastene.

På Folgefonna var de kraftigste vindkastene i dag oppe i vanvittige 56,8 meter per sekund. Det er det samme som 204 km/t.

Mannen i Møre og Romsdal følger like bak med 48,4 m/s. Her var middelvinden oppe i 34,6 m/s, også det godt over grensen for orkan.

Se uværet på Mannen direkte her:

Se utviklingen ved fjellet "Mannen".

Det er også målt vind opp i orkan styrke på flere fyrstasjoner.

Laster Twitter-innhold

SE KRISTIAN GISLEFOSS FORTELLE OM UVÆRET:

Det er uvær i det meste av landet - oppdater deg her!

Våknet av at taket ble revet av

– Slike verdier er fryktelig mye og helt klart ekstreme. Men i og med at de kraftigste vindkastene rammer fjellområder og kyst uten så mye bebyggelse eller infrastruktur, har vi valgt å ikke melde ekstremvær, selv om det er veldig nært, sier Thyness.

I Hordaland har uværet rasert to hus på Sotra, vest for Bergen. Kristoffer Snekkevik våknet mandag morgen av at taket på huset hans på Brattholmen ble revet av.

– Jeg våknet til at hele taket og pipen hadde forsvunnet. Jeg fikk litt sjokk. Rester av taket ligger strødd utover skogen her, sier Snekkevik til NRK Hordaland.

Hustak blåste ned i Fjell

BLÅSTE VEKK: Vinden tok taket og skorsteinen på huset, og to biler ble skadd. Huseier Kristoffer Snekkevik innrømmer at han fikk sjokk da han våknet.

Foto: Elise Angell / NRK

Det er Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag har den aller kraftigste vinden. I de to sistnevnte fylkene kan kastevindene i lavlandet komme opp i hele 45 m/s utsatte steder.

– Kraftig vinterstorm, ikke ekstremvær

Meteorologene følger det hele med argusøyne. Lørdag ble uværssystemet satt under økt overvåkning , som er Fase A på ekstremværskalaen.

Mandag formiddag ble det gjort en ny vurdering av uværet, og det ligger ikke an til oppgradering til ekstremvær, med mindre situasjonen skulle endre seg i Nord-Norge, hvor uværet ennå ikke har nådd toppen .

– Ingen tvil om at dette er et skikkelig uvær. Vi velger å kalle det en kraftig vinterstorm, sier hun.

– Det uvanlige med dette systemet er at det varer så lenge. Slike stormer er oftest over på seks-sju timer, men dette vil vare i hele dag og utover tirsdagen i Finnmark.

Trykksystem betyr trøbbel for Vestlandet 14. og 15. januar 2017

TRYKKFORSKJELL: Slik blir Norge liggende midt i mellom de to kraftige værsystemene.

Foto: Meteorologisk institutt

Venter mellom 30 og 50 cm snø

Uværet fører også med seg mye nedbør, spesielt sør for Bergen. I Agder, Telemark og Buskerud kommer nedbøren som snø. Disse områdene kan få så mye som 30-50 cm snø i løpet av mandagen.

Uværet skyldes at Norge akkurat nå ligger midt mellom et kraftig lavtrykk over Island og et høytrykk over Baltikum. Trykkforskjellen som oppstår der de møtes fører til den kraftige sønnavinden Norge akkurat nå opplever.

Lavtrykket har ligget i ro det siste døgnet, men vil nå bevege seg nærmere Norge og mot natten presser det den sterkeste vinden østover og nordover.