Venter fortsatt storm langs kysten

Ekstremværet «Aina» er over, men lavtrykket ligger fortsatt i Norskehavet og styrer været over store deler av landet ved inngangen til helgen.

50 fots Bavaria har veltet i Åmøy havn

VELTET BÅTER: Ekstremværet merktes godt langs vestlandskysten natt til fredag. Her ligger en veltet 50 fots båt i Åmøy i Rogaland. Lenger nord gikk to fiskeskøyter ned ved kai i Sund på Sotra.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det kraftige lavtrykket, som torsdag førte til ekstremværvarsel , lå fredag formiddag utenfor kysten av Nord-Trøndelag. Mot kvelden vil det flytte seg nærmere Møre og Romsdal, samtidig som det avtar i styrke.

– Det betyr ikke at vi har et rolig og fint døgn i vente. Lavtrykket blir liggende der til lørdag og vil gi nordvestlig liten til full storm langs hele kysten fra Møre og Romsdal og sørover, forteller meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

– Snø, regn og hagl på Vestlandet

Vindretningen har dog endret seg fra vestlig til nordvestlig retning, noe som gjør at vinden går mer langs kysten og ikke rett inn i landet, som den gjorde natt til fredag.

– Dermed vil færre områder bli berørt, og det er områder som er vant til mye vind, sier Thyness.

Vinden avtar også i styrke, og lørdag er den ventet å være nede i kuling på Vestlandet.

Restene av «Aina» medfører tunge snøbyger i Møre og Romsdal og regn- og haglbyger lenger sør på kysten. I innlandet vil nedbøren falle som snø over 200 meters høyde.

– Trøndelag slipper i stor grad unna. Trønderne ligger så nær lavtrykkssenteret at de omtrent går klar uværet, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold

Ekstremvær-verdier også i nord

Ekstremværet natt til fredag har senket fiskeskøyter, veltet trær og lammet trafikken, og det har kommet mange meldinger om strømbrudd og innstilte fly også i Nordland og Troms.

På Folgefonna blåste det orkan i natt, med vindkast helt oppe i 44,2 meter per sekund. Narvik og Bodø lå ikke langt under, med vindkast på henholdsvis 38 og 31,5 m/s.

– Det er samme lavtrykket som står bak alt dette. Mens det i vest har ført til kraftig pålandsvind, har det i nord vært kraftig fralandsvind fra sørøstlig retning, sier Thyness.

– Burde det vært varslet ekstremvær også i Nord-Norge?

– Verdiene er slik at vi nok kunne ha sendt ekstremvarsel også her, ja. Det har ikke vært like heftig som under «Ylva» for tre uker siden, men det er sammenliknbart.

Ekstremværet Aina kl. 7 fredag 8. des

STERK STORM OG ORKAN: Slik så værsituasjonen ut i Norge kl. 7 fredag morgen.

Foto: Met.no

Venter vindøkning i Troms og Finnmark

Også nordpå blir det mer storm langs kysten. Det er ventet vindøkning fra Vestfjorden til Hammerfest fredag, med vindkast opp i 25 m/s, før det hele roer seg mot kvelden.

Lørdag blir det roligere, med kuling utsatte steder, ellers tørt og fint vær.

– Nå blir det et lite pusterom. Lavtrykket blir liggende og styrer været over store deler av landet i helgen, men med svakere og svakere vind, sier Thyness.

Vibeke Thyness

– NÅ ROER DET SEG: Inngangen til helgen blir stormfull, men så avtar vinden både i vest og i nord, forteller meteorolog Vibeke Thyness.

Foto: Bård Gudim

– Vinteren returnerer i sør

Østafjells og Sørlandet får tørt og fint vær, muligens med et snøvær inn fra sør på søndag.

– Generelt blir det nå kaldere i hele Sør-Norge. Vinteren returnerer, og det blir slutt på ti plussgrader, som vi har sett på Vestlandet denne uken. Nå blir det minusgrader om natten også der. Trolig blir det kun kystområdene som vil se plussgrader på dagtid, sier meteorologen.