Varsler snøstorm i Sør-Norge

Uvær kommer til å herje i Sør-Norge denne helgen. – Dette er ikke tiden for å kjøre over fjellet, advarer meteorologen.

Kolonnekjøring

SNØEN FYKER: Det har allerede kommet en del snø i fjellet i Sør-Norge. Til helgen kommer det mer. Da vil også vinden sørge for å kaste rundt på det hvite og lage trøbbel for folk som ferdes i fjellet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Det blir vær av det voldsomme slaget i helgen som kommer. For noen blir det vill og hvit vinter, for andre blir det villl og våt høst.

Meteorolog Eldbjørg Moxnes

SNØ I FJELLET: – Det blir flere snøbyger jo lenger vest du kommer i fjellet, sier Eldbjørg Moxnes som tror det kan snø og blåse fra fredag til søndag.

Foto: Meteorologisk institutt

– I fjellet blir det fort en skikkelig snøstorm. I tillegg er Vestlandet og Trøndelag utsatt, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes som tror at også Østlandet og Nord-Norge kan merke uværet.

Nå råder meteorologen folk til å holde seg unna fjellovergangene og til å følge godt med på vindvarslene de neste dagene.

Laster Twitter-innhold

– Det blir helt sikkert storm

Uværet kan gjøre sin entre allerede fredag, og vil merkes helt frem til søndag. Den kraftigste vinden vil sannsynligvis komme lørdag kveld, sier Moxnes.

– Det blir helt sikkert storm i høyfjellet. Det kan bli opp mot liten storm på kysten, kanskje blir det også mer enn det, sier meteorologen og forklarer at varselet foreløpig er noe usikkert.

Snøen og regnet vil komme i byger, og snøgrensen vil krype nedover gjennom helgen samtidig med at vinden dreier fra vestlig til nordvestlig.

Det er når vinden kommer fra vest, og blåser rett mot land, at den kan gjøre størst skade langs kysten i vest. Enn så lenge er meteorologene usikre på hvor lenge vinden vil komme fra denne retningen.

Farlig jetstrøm

Når været blir voldsomt er det gjerne med god hjelp av den såkalte «jetstrømmen». Den kraftige vinden som omkranser kloden, cirka 10 kilometer over hodene våre, gir ekstra kraft og fart til lavtrykkene.

– Det ser ut som at jetstrømmen legger seg rett over Sør-Norge, og da får vi ganske kraftig vind inn mot nettopp Sør-Norge, sier Moxnes.

Her ser du hvordan jetstrømmen kan plassere seg i helgen:

Jetstrømmens plassering siste helgen i oktober 2017

JETSTRØM: Vinden omkranser kloden, rundt ti kilometer over hodene våre. Den går ikke i rett retning, men bølger seg fra vest mot øst.

Foto: MET

Vindkast i øst, snø i nord

Sørlandet har fått en stor dose med uvær de siste ukene. Denne gang ser det ut til at de slipper unna. Det samme gjelder Østlandet.

– Det blir ikke like mye vind på Østlandet, men det kan komme noen vindkast, sier meteorologen.

Også i Nord-Norge slipper du unna det verste, men her blir det kaldere og snøen kan komme til å legge seg. Helt ned i fjæresteinene.

– Men det blir ikke like kraftige byger i Nord- Norge som i Sør-Norge, avslutter meteorologen.