Varsler pøsregn midt i landet

Etter lang tids tørke må folk i Trøndelag og Nordland forberede seg på et voldsomt regnvær.

Regnvær

Stor overgang: Plutselig blir det kliss vått i Midt-Norge. Nå bør folk sjekke sluk og takrenner slik at de er klare til å ta imot alt regnet.

Foto: Lise Åserund / Scanpix

Det som skjer onsdag denne uken kan nesten sammenlignes med å slippe et enormt lass med vann i Sahara:

Regnet som bøtter ned i Midt-Norge på onsdag står i sterk kontrast til den ekstreme tørken området har opplevd de siste månedene.

Tilbake til normalen

I månedsvis har lavtrykk og regn truffet Norge fra sør og øst. Midt-Norge har på uvanlig vis havnet i le for all nedbøren og opplevd en ekstremt tørr vinter som blant annet har gitt flere ødeleggende skog- og lyngbranner.

Brann Flatanger

Flatanger: Ekstrem tørke gjorde at brannen i starten av februar spredte seg. Hele 64 hus gikk tapt.

Foto: Ove Magne Ribsskog, Flatangernytt.no

Nå er situasjonen snudd på hodet, og vi er tilbake til normalen: Lavtrykkene står i kø og treffer Norge på sedvanlig vis fra vest.

Denne helgen opplevde vi årets første ekstremvær, kalt Jorun, da et kraftig lavtrykk traff Nordland og Finnmark.

Her blir det verst

Det er ikke lett å varsle i detalj når det kommer til regn, forklarer vakthavende meteorolog Tore Vassbø i Tromsø.

– Det er alltid usikkert hvor den verste nedbøren treffer.

Varselet han og kollegene gir ut denne mandagen er et såkalt fase A-varsel. Det betyr at de øker overvåkningen av været og vurderer hvorvidt de skal gå videre med et ekstremvarsel.

Mest nedbør ser ut til å komme i Trøndelag, Helgeland og Sør-Salten:

  • Regnet starter onsdag morgen og varer ut dagen.
  • Lokalt kan det komme mellom 80 og 130 mm på 24 timer.
Nedbør 12. mars

De mørkeblåde feltene antyder at det kan komme over 100 millimeter regn. – Huskt at et slikt varsel alltid er usikkert, sier meteorologen.

Foto: met.no

Foreløpig ikke ekstremvarsel

Når meteorologene gir ut ekstremvarsel er det ofte med utgangspunkt i mye vind.

Denne gangen er det regn som bekymrer dem, og enn så lenge er dette kun et fase A-varsel som betyr økt overvåkning. Ikke et ekstremvarsel.

– Det er vanskelig å si om vi kommer til å gå ut med ekstremvarsel. Det er jo nesten to døgn frem i tid og det kan forandre seg en del. Men det er på sin plass med økt overvåkning, når det er så mye nedbør som dette, sier Vassbø.

Tele og snøsmelting

130 millimeter regn på kort tid kan gi problemer, forklarer meteorologen. Flom og skred er noe av det de frykter kan komme.

– Med så mye regn kan det dannes en del overflatevann hvis det er tele i bakken. I tillegg blir det varmt helt opp til tusen meter, og da får du i tillegg snøsmelting som påvirker vannmengden, sier Vassbø.

– En typisk situasjon som gir mye nedbør

Det er en spesielt mild og fuktug luftstrøm fra sørvest som kommer inn over Midt-Norge de neste dagene. Lufta kommer fra Atlanterhavet og suges opp mellom et høytrykk sør for Norge og et lavtrykk lenger nord.

– Nedbørsonen vil ligge i ro over samme område i et døgn. Her får du stadig tilført mild og fuktig luft, forklarer Vassbø.

I tillegg gjør fjellene at luftmassene stopper og løftes opp. Og når lufta heves, blir den kaldere og avgir enda mer nedbør.

– Dette er en typisk situasjon som vi ofte ser gir mye nedbør, avslutter meteorologen.

Nedbørsituasjon 12. mars

Høytrykket sør for Norge snurrer med klokka, mens lavtrykket nord for oss snurrer mot klokka. Mellom høytrykk og lavtrykk suges dermed luften inn fra sørvest.

Foto: met.no