Varsler full storm i vest og på fjellet

Meteorologen advarer mot vindkast innover i landet på opp til 35 meter i sekundet. I fjellområdene kan det bli svært vanskelige kjøreforhold.

Kraftig vind

BLÅSER MOT LAND: Stormen kommer inn fra sørvest og vil blåse innover i landet. Kysten fra Boknafjorden til Sognefjorden får det verst.

Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

– Årsaken er et lavtrykk som ligger nord for Storbrittania og som beveger seg raskt mot nordøst. Onsdag kveld vil det ligge nordvest for Stad og sette opp et sørlig og sørvestlig vindfelt som gir liten storm på kysten av Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge onsdag ettermiddag, sier meteorolog Martin Granerød ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Øker frem mot natten

Når lavtrykket kommer nærmere norskekysten, dreier vinden til sørvestlig retning. Da øker også vindstyrken til full storm med vindkast på mellom 25 og 35. Det vil skje sent onsdag kveld og natt til torsdag.

– Vind fra vest går lenger innover i landet og treffer områder som normalt ikke merker stort når vinden går langs kysten. Det kan utgjøre en fare, og derfor har vi sendt ut obs-varsel, sier Granerød.

Laster Twitter-innhold

Venter trøbbel på fjellovergangene

Stormen ser ut til å treffe rett på Hordaland og vil merkes godt fra Boknafjorden til Sognefjorden i nord. Også områdene sør og nord for dette, helt ned til Vest-Agder, vil få kraftig vind, men ikke like kraftig.

– I fjellet vil stormen gi mye snøfokk, som igjen vil lage svært vanskelige kjøreforhold, sier Granerød.

Laster Twitter-innhold

Foreløpig ligger verdiene for lavtrykket under kriteriene for ekstremvær.

Uværet ventes å være over torsdag morgen.

– Den sterkeste vinden kommer onsdag kveld og i løpet av det første nattetimene. Når vi våkner i morgen tidlig, har vinden roet seg igjen, i alle fall sør for Sognefjorden, sier meteorologen.

Meteorolog Martin Granerød
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Trekker nordover i morgen

Lavtrykket vil trekke nordover og gi både nedbør og bra med vind også i Møre og Romsdal og Nord-Norge. På mørekysten vil vinden komme opp i sterk kuling kommende natt, men den roer seg litt ut på morgenen torsdag.

Ut på dagen vil vindsystemet komme inn over Nord-Norge og gi en del påfyll av snø. Her er vinden ikke ventet å bli noe oppsiktsvekkende sterk.

– Trøndelag ser ut til å slippe unna vinden, men vil få en del nedbør frem til i morgen, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Nedbør er det også mye av på Østlandet onsdag. Mildværet avløses av klarvær og minusgrader torsdag, noe som gir stor fare for svært glatte veier og generelt vanskelige kjøreforhold også i lavlandet.

Laster Twitter-innhold