Varmeste femårsperiode i moderne tid

Dystre tall sluppet på FNs klimakonferanse mandag.

Hetebølge i Spania

UVANLIG HETT: Hetebølgen i Spania i juli førte til at selv solvante spanjoler måtte finne kreative måter å kjøle seg ned på, slik som denne gutten i Barcelona.

Foto: Josep Lago / AFP/NTB Scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

2017 ser ut til å bli et av de tre varmeste årene siden målingene startet i 1880. Snittet for perioden januar-september ligger 1,1 grad over den globale temperaturen i førindustriell tid.

– De siste årene har temperaturmessig alle vært på topp tre. Dette er del av en langsiktig oppvarmingstrend, sier generalsekretær Petteri Taalas i Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Varmeste uten El Niño-effekt

Aller varmest var El Niño-året 2016. Det varme værfenomenet inntreffer ca. hvert sjuende år og fører til høyere temperaturer over store deler av verden.

El Niño påvirket også temperaturene i slutten av 2015, som enn så lenge er det nest varmeste året.

Inneværende år ligger dermed an til å bli det varmeste året uten El Niño-påvirkning.

Totalt ligger 2013-2017 an til å bli den varmeste femårsperioden som er målt, viser tall som ble presentert da FNs årlige klimakonferanse åpnet i Bonn mandag.

Tropisk storm traff Irland

I rapporten nevnes en rekke værhendelser hittil i år som vekker bekymring:

  • Tropiske stormer: For første gang er USA blitt truffet av to kategori 4-orkaner i løpet av samme år. Begge økte til 5 og førte til store ødeleggelser. En tredje trakk østover og traff Irland , tusen kilometer lenger nordøst enn vanlig.
  • Tornadoer: USA har hatt sin mest aktive tornado-sesong siden 2011, med totalt 1321 tornadoer.
  • Flomkatastrofer: Rundt to tusen mennesker har mistet livet i flomkatastrofer eller relaterte hendelser. Et jordskred i Sierra Leone tok alene livet av over 500 personer.
  • Is-smelting: De fire første månedene var nivået rekordlavt i Arktis, men mange lavtrykk i sommer bremset den voldsomme smeltingen. I Antarktis har det vært rekordlave målinger både i januar og september.
  • Hetebølger: Intens varme har gitt ubehagelig høye temperaturer flere steder. I januar ble det målt 43,5 grader i Puerto Madryn i Argentina, det høyeste som er målt så langt sør. I Pakistan nådde gradestokken 54,0 grader i mai, mens Cordoba i Spania var oppe i 46,9 i midten av juli.
  • Tørke: Lite regn både i 2016 og våren 2017 førte til ekstrem tørke og sult i Somalia, nordlige Kenya og sørøstlige Etiopia. I Kenya ble det erklært nasjonal katastrofe.
Orkanen passerte rett over flere øyer i Karibia i løpet av dagen onsdag.

HERJET I KARIBIA: Orkanen Irma passerte rett over flere øyer i Karibia i september. Slik så det ut da folk våget seg ut etter orkanens herjinger.

LES OGSÅ: – Ekstremvær kan endre reisevanene våre

– Norge har et stort ansvar

– Disse hendelsene bærer budskap om klimaforandring på grunn av kraftigere drivhuseffekt skapt av menneskelig aktivitet. sier Talaas i WMO.

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

KREVER HANDLING: Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg.

Foto: Naturvernforbundet

Naturvernforbundet mener dagens tall fra Bonn må få konsekvenser også her til lands.

– Vi trenger økte klimaambisjoner både nasjonalt og globalt skal vi unngå alvorlige klimaendringer, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

– Det er de fattige som rammes hardest. Norge har et stort ansvar som et rikt oljeland for å vise vei mot et samfunn uten utslipp. Da må vi gjennomføre det grønne skiftet det er så populært å snakke om, sier Lundberg.