Vanvittige væreksperimenter

Alle drømmer om å kunne styre været. Noen gjør faktisk drømmen til virkelighet.

Luft i fart

Trodde du det bare var Donald som kunne flytte på skyer og få det til å regne? I virkeligheten finnes det tusenvis av folk som jobber med å styre været. Ikke alle har gode hensikter.

Ville legge verden under asfalt

På 60-tallet ville Esso dekke områder med mørk asfalt, for å øke temperaturen og dermed skape mer skyer og regn. De foreslo å prøve ut ideen på et område i Venezuela.

Prosjektet ble stoppet før Esso fikk begynt. Myndighetene i Venezuela mistenkte at selskapet bare var ute etter å kvitte seg med egne produkter, for å slippe de høye eksportkostnadene.

USA fører gjørmekrig

Årets nyhetsfoto for 1972

USA brukte mange maktmidler under under Vietnamkrigen - også været.

Foto: NICK UT / AP

I 1966 startet U.S. Air Force et gigntisk regnmakingsprosjekt i Vietnam. Med partikler sådde de skyene over blant annet Ho Chi Mihn-vegen, for å fremprovosere regn og forlenge regntiden. Vegen ble gjørmete, og amerikanerne håpet å utløse jordras som kunne stenge vegen og dermed hindre fienden i å forflytte seg. Dette prosjektet varte helt frem til 1972 under kodenavnet Operasjon Popeye.

Orkangele

Et av de merkeligste værideene i nyere tid hete Dyn-oGel. Det er et pulver som kan absorbere opp til 2000 ganger sin egen vekt ved at det omgjøres til gele. Hvis man tilførte Dyn-o-Gel i orkaner, ville det ta til seg nok vann til at uværet mistet sin kraft, i følge produsenten Dyn-o-Mat. På tross av mye oppmerksomhet på 90-tallet ble dette prosjektet aldri satt ut i livet. Det trengtes nemlig enormt med energi for å få fraktet alt pulveret opp i atmosfæren.

Orkan - ovenifra

Hvordan i alle dager frakte nok pulver opp for å temme dette monsteret?

Mikrobølger mot orkaner

Mikrobølger kan brukes til å svekke orkaner eller til å endre kursen til en orkan, slik at den ikke treffer tett befolkede steder. Ved å endre temperaturen i orkanen, får den også nye egeskaper. Det mener den amerikanske forskeren Ross N. Hoffman. Han har allerede klart det en gang - vel og merke med simuleringer på datamasinen sin.

Hoffman er selv klar over de politiske problemene som oppstå: Hva om forskerne lykkes i å skifte retning på en orkan, og den gjør store ødeleggelser i et annet land?

Kineserne er blant verdens mest erfarne innenfor "værmanipulasjon". Les mer her:

Har du tatt regnet mitt?

Skal stoppe regnet