Været gjør helomvending i helligdagene

Snart blir nordavind til sønnavind over hele landet. For mange betyr det vått, grått og mer forblåst påskevær.

Uvær på fjellet kan komme brått

VIND: Det er ikke mye vind som skal til i fjellet før det blir ubehagelig. Sjekk værmeldingen før du går på langtur i påsken!

Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

Når påskefreden senker seg torsdag gjør været det stikk motsatte. Skyer, mildvær og vind kommer feiende og merkes hele veien fra sør til nord.

– Vi kan avlyse knallpåsken Østafjells når de røde dagene kommer. Da blir det standardpåske. Knapt nok det, sier tv-meteorolog Terje Alsvik Walløe.

Knallfin onsdag

Terje Alsvik Walløe

– Det blir ingen uværspåske, men heller ingen knallpåske, sier Terje Alsvik Walløe.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Sør- og Østlandet er påskens værvinner så langt. Fordi vinden kommer fra nord havner landsdelen i le bak fjellene.

Onsdag peker seg ut som en knalldag i hele Sør-Norge. Da kommer et lite høytrykk på visitt. Til og med Vestlandet får pause fra gråvær og tunge skyer denne dagen.

– Det er dette vi får av finvær på Vestlandet i påsken, sier Bergens-meteorolog Kristin Seter og oppfordrer alle til å utnytte onsdagen best mulig.

Nordover i landet har også påsken startet med en del sol, forteller tromsø-meteorlog Raphael Kuhnel. Her kan du for eksempel se hvor vakkert det er i Lofoten akkurat nå:

Helomvending: Torsdag blir det vått og grått

Torsdag kommer det store værskiftet og nordavind blir til sønnavind. Årsaken er lavtrykkene som nå får fri ferdsel inn mot Sør-Norge.

Kristin Seter

– SNØGRENSEN FLYTTER SEG: Mildværet vil merkes også i fjellet i helligdagene. Noen får nok regn i stedet for snø under påskeskirennet lørdag, sier meteorolog Kristin Seter.

Foto: Kamilla Pedersen / met.no

Østafjells: – Når det blir sønnavind har vi ikke noe mer fjell å gjemme oss bak, sier Oslo-meteorolog Terje Alsvik Walløe og forteller at været blir vekslende Østafjells resten av påsken. Det blir mye skyer og av og til nedbør.

Vestlandet sør for Stad: Her blir været som det var i dagene før den fine onsdagen, men i tillegg kommer vinden. Det er likevel ikke snakk om noen uværspåske, tror Kristin Seter.

– Det ligger an til å bli ruskevær, men ikke veldig dramatisk. Er du i fjellet skal det likevel ikke mye til før det bli utrivelig og kanskje også litt skummelt, sier meteorologen og legger til at plussgradene kryper oppover i fjellet disse dagene.

Nord-Norge: Sønnaværet kommer litt senere til Nord-Norge. Torsdag kveld merker du det i Nordland, fredag også i Troms og Finnmark. Bor du langs kysten har du byger og vind i vente, forteller Raphael Kuhnel.

Men mist for all del ikke motet av gråværet. La deg inspirere av jenta på bildet under, ta på regntøyet og gjør det beste ut av det!

Disse er vinnere når været snur

Midt-Norge: Her har påsken hatt en grå start, men når været snur ligger landsdelen bedre til.

– Prognosene er mer optimistiske her enn for Vestlandet sør for Stad. Det blir nok peridoer med nedbør men ikke like mye som lenger sør, sier meteorologen.

Finnmarksvidda: I Nord-Norge er det du på Vidda som stikker av med det beste været når sønnavinden slår til. Her blir det stort sett tørt og perioder med sol. Kanskje blir det litt forblåst i fjellet og i fjordene.

Flere detaljer? Sjekk yr!