Uvær, sol og snø i vinterferien

Værgudene kan by på flere godværsdager i ferien - men ruskevær blir det også!

Gutt på skihopp

Vinterglede: Nordvesten er på vei over helgen. Da klarner været opp i øst og andre kan glede seg over etterlengtet snøvær.

Foto: Liv Berit Romtveit / DNTs fotokonkurranse

Stengt fjellovergang Hovden - Haukeligrend

Haukeli: En av flere fjelloverganger som kan få ruskevær på lørdag. Jo lenger sør i landet du er, jo dårligere blir været denne dagen.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Optimist: – Det kommer endringer i været som blir positive for de fleste, sier Raphael Escobar Løvdahl.

Foto: Hanneke Luijting

Det er nesten som bestilt: Sola har knapt vist seg på sørøstlandet i år, men når vinterferien starer er den endelig på vei. Bare smør deg med litt tålmodighet.

For trøndere og vestlendinger som drømmer om å tenne bål og grille pølser kan det også skje gode ting på værfronten i ferien.

Trøbbel til fjells på lørdag

Denne helgen starter vinterferien flere steder østafjells, i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Trøndelag. Statsmeteorolg Raphael Escobar Løvdahl har lite nytt å komme med for de første dagene av ferien:

Kikk ut vinduet denne torsdagen og dermed vet du hva slags vær helgen har å by på, er tommelfingerregelen fra meteorologen.

  • Gråvær, mildt, nedbør og vind på sørøstlandet og deler av Vestlandet.
  • Opphold og fortsatt skogbrannfare på Nordvestlandet og nordover: Ikke la deg friste til bålbrenning!

På lørdag kommer et kraftig lavtrykk inn mot Sør-Norge, etter først å ha herjet i flomrammede England. Dette blir ikke dagen for bilkjøring i sørlige fjellområder, advarer Løvdahl.

– Reis heller på fredag. Det kan fort bli stengte fjelloverganger i Telemark og Agder på lørdag. Det blir ekkelt nullføre og ikke noe særlig kjekt. Jo lengre nord du kommer, jo bedre blir været.

Så kommer vinterværet!

Etter helgen snur været om – til glede for mange. Mandag kommer vinden fra vest og nordvest (den vindretningen har vi ikke hatt på lenge!) og da skjer to gode ting:

  • Det kan komme snø alle tørre steder nord på Vestlandet, i Trøndelag og Nordland. Kanskje får snøen bukt med skogbrannfaren?
  • Det kan bli sol og kaldt vintervær på Sør- og Østlandet. Endelig forsvinner skyene som har dekket landsdelen i ukesvis!

Tirsdag kan været få seg et lite tilbakeslag: Det kan komme nedbør over hele Sør-Norge, sør for Stad og Dovre.

Om vi er heldige legger en høytrykksrygg seg etter hvert over store deler av landet, kanskje onsdag og torsdag

– Den tar livet av snøbygene. Jeg får i hvert fall håpe det kommer snø før den setter inn, og at det kan bli fint med sol etterpå, avslutter meteorologen.

Slik er skiføret nå

Kartet under viser at det er bar bakke eller fuktig snø mange steder i lavlandet når vinterferien starter. Det gode skiføret må du et stykke opp i fjellet for å finne.

Om værvarselet slår til kan dette endre seg i neste uke. Det blir mer snø, kaldere vær og bedre skiføre!

Skiføre før vinterferien 2014

Skiførekart som viser forholdene torsdag 13. februar 2014. Du kan se ferske oppdateringer på senorge.no. Klikk deg inn på skiførekartet via menyen på venstre side.

Foto: senorge.no