Ulrik veltet trær og stengte veier

Ingen personer er skadet i uværet der vindkastene kom opp i orkan styrke enkelte steder på vestlandskysten natt til søndag. Alle de som var savnet kom søndag morgen til rette.

Måløybrua stengt

Brua ble stengt: Det ble målt vind opp i orkan styrke ved Måløybrua denne helgen.

Foto: Bjarne Eldevik

Ekstremværet Ulrik

Giftig hale 1: Slik så Ulrik ut da han traff Norge lørdag kveld.

Nyttårsorkanen 1992

Giftig hale 2: Slik så Nyttårsorkanen ut i 1992. Ulrik har mange likhetstrekk med denne, bla den 'giftige halen' med ekstremt sterk vind.

Foto: met.no

(NTB:) – Det har vært korte vindkast i orkan styrke flere steder. Men likevel har ikke uværet vært ekstraordinært, selv om det ble sendt ut ekstremværvarsel lørdag, sier statsmeteorolog John Ottar Bjørsvik ved Meteorologisk institutts værvarsling for Vestlandet til NTB.

For at meteorologene skal ta ordet orkan i sin munn må vinden ha denne styrken i minst ti minutter, noe som aldri var tilfelle natt til søndag.

Nytt uvær

Men det blåste mer enn friskt langs kysten av Møre og Trøndelag.

– Det har vært sterk storm ytterst langs kysten flere steder, men dette uværet er nå over for denne gang, konstaterer Bjørsvik.

Søndag formiddag blåste det sørvestlig sterk kuling på de mest utsatte stedene. Vinden var ventet å avta utover søndagen, men bare for denne gang. Om få dager er et nemlig nytt ruskevær på vei.

– Det kan bli en del vind i det samme området på onsdag. Det kan faktisk blåse opp til storm, sier statsmeteorologen.

Varslet ekstremvær

Lørdag gikk Meteorologisk institutt ut med varsel om ekstremvær fra Stad til Helgeland gjennom natten til søndag.

Operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt bekrefter at «det har blåst godt i håret til de som har vært ute».

– Det har vært mange meldinger om trær som har blåst over ende og veier som er stengt. Flere veier og ferjesamband er eller har vært stengt. Blant annet ble fylkesvei 422 mellom Osen bru og Hjelmeland i Gaula kommune stengt da elva gikk over sine bredder og Måløybrua har vært stengt i natt, sier Rimmen til NTB søndag morgen.

Det samme fortelles det om fra de øvrige politidistriktene: Ingen personskader, men flere veltede trær og gjenstander og noen stengte veier.

Overnattet i uværet

Mens stormen herjet som verst ble det lett etter flere savnede personer. Alle kom til rette i god behold etter en uværsnatt i naturen de sent vil glemme.

To av de det ble lett etter var to eldre, men turvante kvinner på 86 og 88 år som hadde vært savnet ved Hamnesfjorden i Surnadal kommune i Møre og Romsdal siden 20-tiden lørdag kveld. Men søndag morgen kom de to spreke kvinnene til rette. Og begge var i god behold etter en natt ute i uværet, opplyser politiet.

Også i Meråker i Nord-Trøndelag ble det gjennomført en leteaksjon. Flere frivillige deltok i letingen etter to turgåere natt til søndag før leteaksjonen ble trappet opp ved 7.30-tiden om morgenen. Ikke mer enn en time senere kom de selv til rette, begge to i god behold.

Natt til søndag ble også en mann med brukket ankel berget ned fra fjelltoppen Skarvan i Nord-Trøndelag.

Stengte veier

Uværet var lørdag og natt til søndag til hinder for trafikken flere steder i landet. Blant annet måtte ferjesambandene mellom Fedje og Sævrøy, Kjelkenes og Smørhamn, Masvold og Duesund og Askvold, Gjervik og Fure innstilles.

Trafikken over Sotrabrua i Bergen var regulert lørdag kveld. Riksvei 551 ble stengt ved Furubergfossen bru på grunn av oversvømmelse. På grunn av uværet ble også riksvei 55 holdt stengt på Sognefjellet, mens riksvei 51 ble stengt over Valdresflye. riksvei 51 var fortsatt stengt søndag formiddag.

Color Line ble lørdag nødt til å innstille flere avganger med SuperSpeed mellom Kristiansand og Hirtshals.

Hvorfor "Ulrik"?

Hva det neste ekstremværet skal hete, er topp hemmelig. Mange av yr.no sine lesere gjettet seg til at dette uværet skulle hete nettopp "Ulrik". Les mer her:

Les mer om Ulriks herjinger på nrknyheter.no .