Dette ser du aldri i Norge

USA er midt i den mest aktive perioden av tornadosesongen, men i Norge slipper vi unna de sterkeste tornadoene. Blir bakken varmere kan det endre seg.

Tornadosesongen starter i mars mange steder i USA og varer til circa midt på sommeren.

Mini-tornado

Denne skypumpa besøkte Bru i Rogaland en sommer. Bildet er tatt fra Vestre Årmøy.

Foto: Charlotte Hofsten Abrahamsen

I Norge har vi også tornadoer, men de er så små at de sjelden gjør store skader.

– Grunnen til at vi ikke har store tornadoer i Norge er at vi ikke har sterke nok tordenvær, sier statsmeteorolog, Øyvind Johnsen.

Forrige gang en liten tornado gjorde skade i Norge var i år 2000 da den etterlot seg ødelagte tak og en del skog i nærheten av Drøbak.

  • Se bildegalleri nedest i artikkelen!

Derfor får vi ikke sterke tornadoer

Mini-tornado

Denne skypumpa besøkte Bru i Rogaland en sommer. Bildet er tatt fra Vestre Årmøy.

Foto: Charlotte Hofsten Abrahamsen

Grunnlaget for at en stor tornado skal skapes er en varm bakke. Derfor liker de seg ikke hos oss.

– I Norge er bakken for kald, og vi har ikke så voldsomme temperaturforskjeller.

– Et tordenvær blir til når kald luft blandes med varm luft. Jo varmere og fuktigere den varme luften er desto sterkere blir tordenværet. Med sterkt tordenvær følger også en sterk tornado, forklarer Johnsen.

Med varm luft følger også en vertikal bevegelse, den kalde luften presser den varme opp i skyen. Så jo varmere luften er desto sterkere blir den vertikale bevegelsen, og en tornado er født.

Små tornadoer i Norge

Vi har små tornadoer i Norge. De over vann kaller vi skypumper, mens de andre små kaller vi tromber. Disse klarer ikke å vokse seg store nok i Norge til å bli betegnet som en tornado.

– Vi har så vidt vi vet ikke hatt noen sterke tornadoer i Norge. Når du ser trær som har veltet og hustak som har blåst vekk er dette mest sannsynlig utfallsvinder, som er kraftige kast som kommer rett nedover fra skyene, sier Johnsen.

Ingen tornadoer til fjells

Hvis du er på topptur trenger du ikke bekymre deg for å bli tatt av en tornado.

– Siden det er så kupert i Norge vil tornadoer bare holde seg i lavlandet. Tornadoene ville ikke kommet opp i fjellområdene, forsikrer statsmeteorologen.

Grunn til å boltre huset i fremtiden?

Tornado

STORE ØDELEGGELSER: I USA har tornadoer ødelagt hundrevis av hus de siste årene.

Foto: Mike Wintroath / Scanpix/AP

Grunnen til at det er flest tornadoer sør i USA kommer av varm vind fra Mexicogolfen.

I de sørligste statene er den mest aktive tornadosesongen fra mars til mai, mens i de nordligste områdene oppstå det flest tornadoer i juni og juli.

Hvis temperaturen fortsetter å øke kan det legge forholdene til rette for disse kjempene også her til lands.

– Alt kan bli verre hvis det blir varmere, mer temperaturforskjeller og varmere bakke gjør at tornadoene blir kraftigere enn det vi ser i dag, sier Johnsen.

Blir det mer ustabilt i atmosfæren over oss bør særlig de i lavlandet være på vakt. Men det er fortsatt langt inn i framtiden.

– Superceller har vi aldri hatt i Norge, men det kan komme i fremtiden, da vil vi også kunne se store tornadoer, sier Johnsen.

«Minitornado» i Oslo for ca. 35 år siden

Minitornado på Teisen for 35 år siden

VIRVELVIND: Den mulige minitordnadoen på Teisen for 35 år siden gjorde materielle skader i et boligområde.

Foto: Kristian Erik Lyse

For ca. 35 år siden, en periode mellom 1975 og 1980, opplevde Kristian Erik Lyse noe han beskriver som en minitornado, eller en sterk virvelvind på Teisen i Oslo.

– Det startet med at jeg inne fra min leilighet hørte en strek dur og så ut av vinduet. Jeg trodde knapt mine egne øyne da ting fløy gjennom luften, grener brakk av trærne og tunge parkbenker hoppet bortover bakken. Jeg tenkte at denne stormen måtte forårsake enorme ødeleggelser i Oslo. Heldigvis varte det kun kort tid, forteller Lyse til yr.no.

Garasjeanlegg var smadret, og naboer fortalte at det først blåste den ene veien og at vinden brådd snudde og blåste motsatt vei.

– Så vidt jeg husker regnet det kraftig og det var mørkt og varmt når dette skjedde. Tror det var i august og ca. kl. 9-10 om morgenen, forteller Lyse.

Her er de uredigerte bildene han knipset under opprydningsarbeidet: