Torden også på Østlandet

Natt til fredag kom Tor med hammeren til Østlandet, etter å ha herjet Vestlandet i lang tid. – Svært spesielt, sier meteorologen.

Lynkart og John Smits
Foto: MET/NRK

Meteorolog John Smits

DET ROER SEG: Fra søndag blir det en kaldere og mer stabil værtype, med liten sannsynlighet for torden, sier John Smits.

Foto: Su Thet Mon

– Lyn på Østlandet vinterstid er uvanlig, men det kan likevel skje, sier statsmeteorolog John Smits som forteller at meteorologene på Blindern selv kunne observere lyn denne natten.

– Det kan virke som været går litt amok for tiden.

Her braket det løs i natt

Om du eller hunden har sovet dårlig i natt er det ikke så rart. Kartet over viser antall lynnedslag mellom klokken 22 og 04, perioden hvor tordenbygene var på sitt sinteste.

På Østlandet kom kanskje været overraskende på mange. Her er lyn og torden først og fremst et sommerfenomen.

– Det er ganske vanlig med torden fra Lindesnes opp til Finnmark om vinteren, men på Østlandet er det mer uvanlig, sier Smits og legger til at også vestlendinger har grunn til å sperre opp øynene for det som skjer på værfronten.

– Det har vært usedvanlig mye lyn og torden på Vestlandet i høst og vinter.

Kommer fra havet om vinteren

På varme sommerdager braker det ofte løs på Østlandet. Sola varmer opp luften, får den til å stige og det dannes cumulunimbusskyer – som stort sett vet å innfinne seg når middagen settes på bordet.

Om vinteren er det annerledes, forteller Smits. Også da er det luft som stiger, men denne gangen er det havet som gir varmen. Ikke sola. Når den varme lufta møter iskald luft fra nord sier det gjerne pang.

Ofte er det kraftige lavtrykk – med nordavind i bakkant – som drar ned den kalde lufta. Slik er det disse dagene, forteller Smits.

Tordenbygene driver fra havet inn mot land. Der mister de fort piffen – særlig dersom det er snø på bakken.

Gjør større skade enn om sommeren

Lynnedslag om vinteren er gjerne kraftigere og kan gjøre større skade enn om sommeren. Grunnen er at tordenskyene om vinteren ligger lavere over bakken.

– Avstanden er kortere og spenningsforskjellen mellom bakke og sky skal utlignes over en kortere avstand, forklarer meteorologen.

De voldsomme kreftene fikk folk i et boligfelt i Førde i Sogn og Fjordane oppleve tidligere denne uka. Se mer i denne videoen:


Fleire hus i Førde har fått skadar etter kraftig torevêr måndag kveld... 
Midt i eit bustadfelt slo lynet ned i eit furutre og mørkla heile området.
I dagslys i dag kunne ein tydeleg sjå skadane etter uvêret.