Tolv ting du kanskje ikke visste om været

Hvor blir det av sommeren i nord? Tror meteorologer på spåmenn? Sjekk hva meteorologene svarte under torsdagens nettprat på yr.no!

Carl Balto freser snø i juni

Vinter i nord, juni 2014: En iskald nordavind gir mer vinter- enn sommerfølelse i nord disse dagene. Mange yr-brukere lurer på om det snart er værskifte på gang.

Foto: Privat

Hundrevis av spørsmål har kommet inn til meteorologene under torsdagens nettprat her på yr.no. Du kan se alle spørsmål og svar i denne artikkelen - eller få med deg noen av høydepunktene her.

Lyn og Majorstua Kirke

Lyn og torden over Majorstua kirke: Kan bli mer av dette de neste dagene.

Foto: Joel Degerman
Skypumpe i Arendal

Skypumpe i Arendal denne uka: Hvorfor var den bare over havet?

Foto: Espen Bierud/Havforskningsinstituttet
Soler seg

Vi vil ha sol: Mange spørsmål i nettmøtet handler om når godværet kommer.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters
Kristian Gislefoss med plakat

TV-meteorolog Kristian Gislefoss er en av dem som har svart på spørsmål denne dagen. Med seg har han hatt Hanne Heiberg, Hanneke Luijting og Gunnar Livik.

Foto: Kamilla Pedersen / met.no

Folk i Nord-Norge tørster etter sol og varme! Nettpraten inneholder utallige nødrop fra forfrosne sjeler i vår nordlige landsdel. Meteorologene kan dessverre ikke trøste noe særlig: Et høytrykk ute i havet styrer den kalde lufta inn over landsdelen, og alt tyder på at det fortsatt vil være slik – i hvert fall til et stykke ut i neste uke. Det er bare å håpe på bedre tider!

... og en makrellfisker er blant dem som virkelig trenger varme: En fisker i Vestfjorden opplever at makrellen svømmer dypt ned i havet når det er så kaldt. Dermed blir fisket og sommerferien for fiskerne og familiene deres satt på vent. For noen påvirker været valg av støvler eller småsko. For andre betyr det så utrolig mye mer.

I Sør-Norge kan det bli varmere neste uke! Litt uretferdig om du er i nord - men husk at det er en fin ting å glede seg på vegne av andre :-)

Thomas skal ha stort hageselskap i Kristiansand 19. juli og vil selvsagt vite hvordan været blir. Meteorologene kan dessverre ikke si noe om det, da varslene deres bare går ti dager frem i tid. Men: Om to uker kan du begynne å sjekke Yr, Thomas. Husk å ta en ekstra titt på sannsynlighetsvarselet. Det viser hvor sikkert eller usikkert varselet er.

Heidi på Østlandet er redd for lyn og torden: Og til henne har meteorolog Kristian Gislefoss dessverre dårlig nytt - for det kan bli både bulder og brak i øst de neste dagene.

Meteorologene tror definitivt ikke på spåmenn. De holder seg til vitenskap og matematiske formler og utregninger: på meteorolog-språket kalt «værvarslingsmodeller».

Skypumper oppstår bare over havet: Når de kommer over land kalles de for tornado. Dersom tornadoen ikke når bakken, kalles den en trombe.

Lokale vinder gjør som de vil! Om du for eksempel bor i en fjord kan terrenget rundt deg påvirke vinden og få den til å blåse på andre måter enn det som er «hovedregelen» i området. Det er altså mye mer variert vind inne mellom øyer og skjær enn ute på åpent hav. Og vindvarslene kan derfor også være litt mindre pålitelige om du bor i en fjord osv.

Sønnavind kan bety så mangt! Denne vindretningen kan bety godvær på Vestlandet mens det gjerne gir skyer og nedbør på Østlandet. Norge er et langstrakt land med høye fjell og dype daler som påvirker været. Det er sjeldent at vi har samme vær over alt.

Skal du til Thailand? Ikke bli bekymret om Yr sier at det skal pøse ned. Sannsynligvis overdriver værtjenesten og det blir bare regnbyger. Det er sommermonsun i Thailand nå, og da er det varmt og vått. Men altså ikke såååå vått!

Viser nå-symbolet på yr.no et annet vær enn det du faktisk har over hodet? Forklaringen er i så fall at symbolene er laget på forhånd, altså for noen timer siden. De er prognoser og ikke en tilstandsrapport. Om du kikker på «observasjoner» kan du få vite mer om nå-været!

Meteorologene synes regnbyger er vanskelig å varsle. En regnbyge kommer plutselig, gir gjerne masse regn og er over like plutselig som den begynte. Typisk sommervær! Meteorologene vet gjerne at det kommer regnbyger, men ikke nøyaktig hvor og når de kommer - så bær over med dem om varslene ikke treffer hundre prosent. Regn som pøser ned i timevis om vinteren, over store områder, er mye lettere å varsle.

Lokal regnbyge sommeren 2013

Lokal byge: Her ser du hvor lokal en byge om sommeren kan være. Ikke rart dette været er vanskelig å varsle.

Foto: Torstein Kiserud