Tiårig klimavarsel snart en realitet

Forskning viser klar sammenheng mellom temperaturen i havet og luften. – Dette gir oss muligheten til å varsle klimaet flere år frem i tid, sier oseanograf Marius Årthun.

Surfing i Lofoten

HAVETS SYKLUSER: Surfere tester forholdene i Lofoten i den kalde årstiden. Nå har klimaforskere funnet ut at temperaturen i havet utenfor Norge går i sykluser som gjør dem i stand til å forutse klimaet.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP/NTB SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Årthun og tre forskerkollegaer ved ved Bjerknessenteret for klimaforskning har nylig fått publisert en artikkel hos den Amerikanske Geofysiske Union (AGU) som dokumenterer at temperaturen på land i stor grad styres av hvor varmt eller kaldt det er i havet.

Marius Årthun

– STORE MULIGHETER: Oseanograf Marius Årthun jobber ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

Foto: Privat

Det innebærer at du snart kan få en god pekepinn på om de nærmeste årene blir kaldere eller varmere enn normalt gjennom en ekstrem-langtidsvarsel.

15 års syklus

– Du kan varsle havtemperatur frem i tid, fordi havet har stor varmekapasitet. Det gjør oss i stand til å utarbeide klimavarsel for lengre perioder mange år i forveien, sier Årthun.

Nyere forskning fra Bjerknessenteret viser at Golfstrømmen er varmere/kaldere enn vanlig ca. hvert 15. år.

.

Golfstrømmen

TAR SYV-ÅTTE ÅR: Vannet i Golfstrømmen bruker lang tid på å komme seg fra østkysten av USA og til norskekysten.

Samtidig bruker havmassene sju til åtte år på å flytte seg fra østkysten av USA til norskekysten.

– Vet du hva temperatuen er i starten av Golfstrømmen, kan du si noe om temperaturen i havet her om sju-åtte år. Da vil det sannsynligvis være varmere i luften også, sier Årthun.

Her til lands blir varmen fra Golfstrømmen fraktet over land av de milde vestlige vindene som stadig skyller inn over kysten vår.

Tidsskala for lufttemperatur

STOR FORSKJELL: Tabellen viser lengden på de forskjellige havsyklusene som påvirker temperaturen.

Deler Europa inn i tre

Forskerteamet har funnet at Europa grovt kan deles inn i tre regioner med forskjellig påvirkning og temperatursyklus:

  • Sentral- og Øst-Europa: Styres av atmosfæren, 6-8 års tidsskala
  • Skandinavia: Styres av havet, ca. 15 års tidsskala
  • Vest-Europa: Styres av havet, 25-40 års tidsskal

Studien har fokusert på den kalde sesongen, fra november til april. Årsaken er at dynamikken er annerledes om sommeren, ikke minst på grunn av solstrålingen.

– Gjenstår mange år med testing

Årthun håper at funnene kan resultere i et klimavarsel som kan gjøres tilgjengelig for alle. Interessen er allerede stor både i det vitenskapelige miljøet og blant kommersielle aktører.

– Vi håper dette kan bidra med noe som er nyttig for samfunnet. Når det er sagt, så gjenstår det mye. Det er lange tidsintervaller her. Vi må først levere et varsel og så sjekke at det stemmer, så det vil gå en del år før vi har testet ferdig. Men dette er veldig spennende, sier han.