Superhøytrykket fortsetter i neste uke

Finværet legger nesten hele Norge under sine vinger disse dagene, men den tryggeste plassen finner du midt i landet.

Sol over Hardangerfjorden

HARDANGERFJORDEN: Det er ingenting å utsette på høstfargene i Hardanger disse dagene.

Foto: Åse Solvi/@divasopran / Instagram

Et kraftig høytrykk har gitt tidenes høstferie på Østlandet, og mye tyder på at det fine været fortsetter når Vestlandet og Midt-Norge overtar stafettpinnen i helgen.

Og selv om høytrykket er rekordkraftig for oktober måned er det ennå et stykke igjen til den regjerende norgesrekorden i høytrykk.

Gråere helg østafjells

Det skal godt gjøres å ta opp kampen mot høytrykket som ligger over Norge akkurat nå. Aldri før har landet opplevd et kraftigere trykk i oktober måned, og lavtrykkene som prøver å komme inn fra havet i vest møter «veggen».

Terje Alsvik Walløe

EKSTREMT: De kraftigste høytrykkene oppstår om vinteren, ikke nå om høsten, sier Terje Walløe.

Foto: Anne Liv Ekroll,NRK

Et «superhøytrykk» kaller meteorologene været på twitter. Men høytrykket klarer ikke å være like supert for alle på samme tid.

Det flytter hele tiden litt på seg, og noen landsdeler vil til enhver tid være i utkanten av det gode selskap.

De siste dagene har Nord-Norge hatt gråvær, og i dagene som kommer er det områdene østafjells sin tur. Lørdag kommer skyene, søndag og mandag kommer regnet.

– Jeg tror nok vi får se mer til høytrykket også i neste uke. Men det trues både nordfra og sørfra og da kommer det nedbør langt mot nord og langt mot sør, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

– Det er nok Midt-Norge som får aller mest glede av høytrykket, sier Walløe som legger til at også mesteparten av Vestlandet ligger godt plassert.

Oppland fikk ny oktoberrekord, men Telemark har norgesrekorden

Onsdag morgen ble det målt et trykk på 1054,3 hektopascal (hPa) i Otta i Gudbrandsdalen (Oppland). Det er, enn så lenge, ny oktoberrekord.

Aldri før har nordmenn hatt så mye tung luft over hodene sine som disse dagene - i oktober, siden målingene startet. Men situasjonen kan altså bli mer ekstrem, om vi bare venter til vinterkulda setter skikkelig inn.

Det kraftigste høytrykket som noensinne er registrert i Norge må vi over hundre år tilbake for å finne. Vi skal til iskalde Dalen i Telemark 23. januar 1907, hvor trykket var på 1061 hPa.

Vinteren gir de kraftigste høytrykkene

Det er ikke tilfeldig at de kraftigste høytrykkene finner sted om vinteren, forteller Walløe.

– Lufta er kald og mer komprimert om vinteren. Det er plass til mer luft i et høytrykk om vinteren enn om sommeren.

Situasjonen vi har nå i oktober er likevel ekstrem, sier meteorologen.

– Det sier seg selv. Dette har jo aldri skjedd i oktober før.

Det høyeste lufttrykket som noensinne er registrert på kloden, oppstod i iskalde Sibir i desember 1968. Det var på hele 1084 hPa.

Vite mer? Les om tidenes trykk på Yr.

Laster Twitter-innhold