Supercelle på vei mot Østlandet

Vær på vakt de neste timene om du holder til øst i landet. Et voldsomt uvær er på veg fra Sverige.

Supercelle på vei mot Norge.

En såkalt supercelle har gitt kraftige tordenbyger i Sverige og er nå på vei inn over Østlandet.

Foto: NRK/SINTEF

Denne mandagen er det Østlandet, og da særlig i Østfold, Akershus og Hedmark, som havner i kampens hete. Deretter flytter uværet seg nordover.

Verre enn vanlig tordenvær

Det er ikke ofte meteorologer advarer mot «superceller» her til lands. Men det gjør de denne dagen.

Vibeke Thyness

Advarer: Et uvanlig kraftig tordenvær kan treffe Østlandet i dag, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Foto: Bård Gudim

Ifølge vakthavende statsmeteorolog Vibeke Thyness er en supercelle det samme som tordenvær - bortsett fra at det er mye kraftigere enn det vi vanligvis opplever.

Mer regn, mer vind, større hagl og mer intenst tordenvær er noe av det du har i vente dersom du befinner seg på «rett plass» den neste tiden.

– En supercelle er tordenbyger som organiserer seg. Til sammen blir de kraftigere enn den enkelte bygen klarer å bli. Mens vanlige tordenbyger lever i en time, kan denne leve i mange timer, forklarer Vibeke Thyness.

  • Lurer du på hvor bygene er akkurat nå? Følg med på yr.no sin radar for Norden!

Vanlig i Finland

For at en supercelle skal bli til, må det være varmt og mye fuktighet i atmosfæren. Stort sett er disse betingelsene bare til stede i Norge på sensommeren.

– Dette er egentlig et innlandsfenomen. Vi ser det ofte i Finland som er nærmere de store slettene i Russland. Men nå har vi i Norge fått besøk av de varme luftmassene, forklarer Thyness.

  • Vil du vite mer om superceller? Da anbefaler meteorologen deg å lese videre på Wikipedia.

Stoppet fotballkamp

Uvær Sarpsborg stadion

Sarpsborg stadion søndag: Uvær gjorde at kampen måtte stoppes midlertidig.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Et heftig uvær traff Østfold og Sarpsborg søndag, og førte blant annet til at fotballkampen mellom Haugesund og Sarpsborg måtte stoppes.

Dette uværet oppstod på samme måte som dagens uvær, forklarer Vibeke Thyness.

Supercellen nettopp «født» i Sverige

En frontsone mellom varme luftmasser i øst og kalde luftmasser i vest trekker seg sakte nordover - og det er langs denne fronten at dagens supercelle som treffer Østlandet har oppstått.

– Supercellen oppstod ved Gøteborg for noen timer siden. Den kommer til å dø ut etter noen timer og så dannes det nok nye celler, sier Thyness.

Etter hvert flytter uværet seg nordover. Da er det særlig Nord-Trøndelag og Nordland som får oppleve dramatikken som frontsonen fører med seg.

Supercelle

Kartet viser supercellen som befant seg over Sverige tidlig på ettermiddagen. Lynnedslag ble registrert også i Norge på denne tiden.

Foto: met.no