Normal

Stjerne-snøfnugg kom dalende fra himmelen

Meteorologene har fått tilsendt et pussig bilde. Hvorfor er snøfnuggene formet som stjerner?

Snøfnugg formet som stjerne

STJERNE: Uvanlige, men flotte snøfnugg observert i Trondheim. Snøfnugg er krystallisert vann, og de får ulik form etter hva temperaturen og luftfuktigheten er.

Foto: Marte Kierulf Åm

Yr-bruker Marte Kierulf Åm forteller:

«I dag (29.03.2017, klokken 07.40) oppdaget min 6 år gamle sønn at snøen som dalte ned fra himmelen var stjerneformet. Dette var større flak med en diameter på 5 mm, de var «myke» og smeltet lett. Det så akkurat ut som kakestrø man får kjøpt på butikken. Og det var MANGE av dem. På dette tidspunkt var det -2 grader ute og svak vind.

Må innrømme at jeg ikke så opp på himmelen og skyene, da jeg var så fascinert av alt som lå på bakken. Vi bor i Trondheim, ca. 130 moh. Jeg har aldri sett slikt før. Vet dere hva det kommer av? Hva slags forhold kreves for å få dannet disse? Er det noe spesielt med stjernefasongen?»

Meteorolog Unni Nilssen har tatt en nærmere titt på bildet.

Snøfnugg er sekskantet

Snø er egentlig is. Eller krystallisert vann for å være helt presis.

Et vannmolekyl består av ett oksygenatom og to hydrogenatomer, med kjemisk formel H2O. Her ligger nøkkelen til den sekskantede formen på snøfnugg som man også kan gjenkjenne på bakken.

Gode forhold for vekst

Iskrystallene dannes høyt oppe i atmosfæren. For at de skal dannes må det være kuldegrader, luften må være mettet med vanndamp, og det må finnes ørsmå ispartikler som snøkrystallene kan vokse ut fra.

Slike forhold kan vi få når en nedbørsfront kommer inn over et område, og det var nettopp det som skjedde i Trondheim den 29. mars.

Analysekart av været, laget av meteorologen

ANALYSE: Meteorologene analyserer været hver dag. Her har de laget en analyse for klokken 06:00. Kaldfronten over Trøndelag har gitt iskrystallen den spesielle stjerneformen.

Foto: Meteorologisk institutt

Fra 06-analysen som meteorologene lager, ser vi at det ligger en kaldfront over Trøndelag denne morgenen. Dette gir gode forhold for at snøkrystaller kan danne seg og vokse, slik som på bildet vi fikk tilsendt.

Snøkrystallene vokser ved at vannmolekylene legger seg på ispartiklene, lag på lag, helt til det har vokst ut en nydelig sekstakket stjerne.

Temperatur og fuktighet avgjør fasongen

Temperaturen og luftfuktigheten bestemmer hvordan snøfnugget vil se ut. Ingen snøfnugg er helt like!

Noen ganger dannes det sekskantede plater i stedet for stjerner, andre ganger nåler. Nåler er mer vanlige i polare strøk, siden de oppstår ved enda lavere temperaturer enn plater.

Fernlike dentrite krystall

SNØKRYSTALL: Her er bildet av et snøfnugg tatt gjennom et mikroskop. Legg merke til at det har seks kanter.

Foto: Alexey Kljatov @chaoticmind75/flickr