Statsmeteorologene var ikke forberedt på styrtregnet

Onsdag ble det målt ny nedbørsrekord i Oslo med 22 millimeter på 10 minutter. – Vi hadde ventet regnbyer, men ikke at det skulle bli så kraftig, sier statsmeteorolog.

Styrtregn i Oslo

KOM PLUTSELIG: Den kraftige nedbøren som traff i og rundt Oslo onsdag, kom like plutselig som det forsvant. Dette treet falt i Sofienbergparken.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Jeg fotograferte blomster på terrassen og la ut et innlegg om å nyte den fine sommerkvelden. Så kom regnet og oversvømte garasjen i borettslaget, sier Tone Minerva Grennes.

Hun holder til på Ensjø i Oslo og forteller at den kraftige regnbygen kom like uforberedt på henne som på resten av Oslos innbyggere. Også meteorologene ble overrasket.

– Dette må vi ta lærdom av

Statsmeteorolog, Eldbjørg Moxnes, forteller at det var meldt regnbyer, men at tordenværet og den kraftige nedbøren kom uventet.

– Vi så tordenværet vokse på vei mot Oslo, men det var først en halvtime/time før det ankom, at vi skjønte at det ville bli så kraftig. Vi må ta lærdom av dette og finne ut hvordan vi kan bli flinkere til å varsle vær som kommer mer uventet, sier Moxnes.

Eldbjørg Moxnes

– FRA KRAFTIG REGN TIL 30 GRADER: Enkelte steder på Østlandet vil få temperaturer opp mot 30 grader inn mot helgen, forteller statsmeteorolog, Eldbjørg Moxnes.

Foto: Privat

Hun forteller at snuoperasjoner på værfronten er noe som er mer vanlig i sommermånedene.

– Derfor er det særlig viktig å kunne kommunisere slike svingninger til publikum på denne tiden av året. Det ble litt kort varsel, og dette er noe vi jobber med å forbedre, sier Moxnes.

Det var ikke bare Grennes og statsmeteorologene som ble overrasket over det plutselige værskiftet onsdag ettermiddag. På Kampen i Oslo ble Audun Iversen avbrutt midt i grillingen.

– Solen skinte og jeg hadde akkurat lagt maten på grillen da det plutselig kom noen veldig mørke skyer. Det begynte å smelle i vinduer av den kraftige vinden og naboene smekket igjen vinduene. Regnet slukket grillen to ganger, men det ble mat til slutt, forteller Iversen.

Laster Twitter-innhold

Store lokale variasjoner

Det var store lokale variasjoner for hvor de kraftige regnbyene traff. Mens Blindern hadde 3 millimeter regn på en time, fikk Løren hele 27 millimeter i samme tidsrom. I Løren ble det samtidig målt ny nedbørsrekord, med 22 millimeter på 10 minutter.

– Det er veldig sjelden at regnvær slik som i går slår til i hovedstaden, sier Moxnes.

Ifølge henne skyldes ikke de lokale forskjellene noe annet enn at bygevær rammer lokalt. På kartet under kan du se de store forskjellene. De gule områdene viser hvor det var nedbør. Regnet rammet hardest der det er hvitt.

Laster Twitter-innhold

Opp mot 30 grader på Østlandet – verre i Nord

Bygeværet var over like fort som det kom og nå vil enkelte steder på Østlandet få temperatur opp mot 30 grader, ifølge Moxnes.

– Det kan nærme seg 30-tallet i Buskerud og Telemark. Dette skyldes at noe av høytrykket fra lenger sør i Europa kommer innover Norge.

Laster Twitter-innhold

Også Sør-Norge vil få noen finere dager inn mot helgen, før det blir mer regnfullt på søndagen igjen. Trøndelag og Nord-Norge er mindre heldig. Langs kysten i Nord-Norge vil temperaturen ligge mellom fem og 10 grader.

– Flere kan vente seg en våt helg. I Troms kan det komme snø på 700-800 meter over havet, sier Moxnes.

Laster Twitter-innhold