Sommer i nord - vinter i sør

Norgesværet blir snudd på hodet denne uken.

Line Nilsen Olufsen

VÅRVARME: Line Nilsen Olufsen i Lofoten tok dette bildet for en uke siden. Nå har hun mer godvær i vente.

Foto: @lofoten_line / Instagram

I Nord-Norge venter sol og kanskje 15 plussgrader. I Sør-Norge nekter vinteren å gi slipp. Gjør deg klar for en uke hvor været kan bli helt omvendt av det som er normalt.

Ettermiddagssnø i Sør-Norge

Snø kaos E18 Grimstad Statoil

KAOS: Mange biler fikk problemer da snøen lavet ned i Grimstad denne mandagen.

Foto: Tipser

Mandag ble det fullstendig kaos på Sørlandet da snøen lavet ned midt i morgenrushet.

Kong vinter har ikke tenkt å gi seg med det første, skal vi tro statsmeteorolog Haldis Berge. Det kalde været vil fortsette å regjere i Sør-Norge denne uken, og mange kan få nattefrost, forteller hun.

Flere morgener med snøkaos tror hun likevel ikke vi har i vente.

– Bygene kommer mer om ettermiddagen enn om morgenen utover i uken. Om ettermiddagen er det litt varmere og dermed kan det komme regn nederst ved kysten.

– Men du skal ikke høyt opp før det kommer snø, kanskje bare 2–300 meter, legger meteorologen til.

Varmen starter i Finnmark

Kontrasten mellom sør og nord blir påfallende utover i uken. I nord kan du nyte sola og kaste vinterjakken når russervarmen forhåpentligvis kommer om noen dager.

– Det er vanskelig å si hvor varmt det blir, men et sted mellom 10 og 15 grader, sier statsmeteorolog Håvard Thorset i Tromsø.

– Det blir kjekt med skikkelig vårvarme. Vi har hatt det kaldt i nord den siste tiden.

Prognosekart mandag 25. april

DERFOR BLIR DET VARMT: Lavtrykkene kommer opp via Østersjøen denne uken, og da frakter de luft fra varme Russland inn mot Nord-Norge. Lufta rundt lavtrykket sirkulerer mot klokken.

Foto: MET

Du må altså vente til onsdag før varmen setter inn, og da er det Finnmark som står først på listen. Varmen befinner seg høyt oppe i atmosfæren og forhåpentligvis finner den vei ned til bakken. Der bidrar vinden med å blande varme og kalde luftmasser.

Mot helgen brer varmen seg sørover og det blir herlig vårvær i store deler av Nord-Norge.

Men: Før varmen setter inn skal to fronter passere landsdelen, natt til tirsdag og natt til torsdag. Da blir det både nedbør og vind.

Vestlandet vinner over Østlandet

Været er snudd på hodet på flere måter denne uken. I Sør-Norge vil det være mer sol på Vestlandet enn på Østlandet, forteller meteorolog Haldis Berge.

Frem til og med onsdag vil altså Vestlandet være værvinneren i Sør-Norge.

– Fra torsdag og utover er det mer usikkert. Kanskje blir det perioder med nedbør i hele Sør-Norge. Vestlandet er i hvert fall ikke en soleklar værvinner lenger, avslutter meteorologen.

Få flere detaljer på Yr!