Søkkvåt, mild og stormfull juleferie

Værgudene viser ingen nåde. Tre ulike stormsentre gir skikkelig ruskevær i store deler av landet i julen. Et av dem treffer på selveste julaften!

Regn på julaften

VÅTT: Skal du feire julaften i lavlandet blir den mer høstlig enn vinterlig i Sør- og Midt-Norge. Lenger nordover blir det hakket kaldere.

Foto: David Jones / Flickr

Er du ennå ikke i julestemning? Da vil neppe været de neste dagene hjelpe deg. Drømmen om perfekt julekortstemning avlyses av meteorologene.

– Hvis folk ønsker seg hvit jul blir dette neppe lystig lesning. Vi får tre runder med kraftig vær i julen. Søndag får vi storm langs kysten i Sør-Norge, mens de to kraftigste lavtrykkene som vi vil merke mest kommer på julaften og 3. juledag, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til yr.no.

Regn opp til 1200 meter

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

METEOROLOG: Rafael Escobar Løvdahl forteller at mildværet fortsetter gjennom hele julen.

Foto: Hanneke Luijting

Vil du sikre deg en hvit jul med tørr nysnø må du reise over 1200 meter, eller til innlandet i Nord-Norge. I fjellene nord på Østlandet kan det også i perioder bli hvitt.

Resten av landet får plussgrader og regn.

– Varmluften kommer helt fra Kanariøyene, så været blir ikke særlig pent og i hvert fall ikke hvitt. På julaften blir det regn opp til 1000–1200 meter i fjellet, og steder som vanligvis har det kaldt som for eksempel Lillehammer får 5 plussgrader og regn, sier Escobar Løvdahl.

Tre dager med storm i sør

Vindstille dager med snødekte trær kan du se langt etter. Lavtrykkene kommer på rekke og rad inn mot landet, og de skal blåse godt fra seg.

Storm

HØSTLIG: Tre stormsentre har kurs mot Sør-Norge i julen.

Foto: Thommy Dahl Olsen

– På julaften skal et kraftig lavtrykk fra sør passere, og da kan det bli full storm langs kysten og i fjellet. Lavtrykket har også med seg varmluft så snøgrensen stiger til 1000 meter på ettermiddagen, forteller Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga på Vestlandet.

Sør- og østlendingene vil også merke vinden fra stormsentrene.

– Det er et stramt vindfelt på julaften og lavtrykket er stort så trærne vil svaie langt innover land og det blir stiv kuling og regn på Østlandet. Men det ser ut som vi slipper kastevind innover land, sier Escobar Løvdahl i Oslo.

Stormer i julen i Sør-Norge:

  • Søndag: Storm langs kysten i Sør-Norge, både på Sørlandet og Vestlandet tidlig søndag.
  • Julaften: Storm på Vestlandet og i fjellet i hele Sør-Norge, kuling østafjells.
  • 3. juledag: Storm på Vestlandet og i fjellet i hele Sør-Norge, kuling østafjells.

Våt jul på Vestlandet

6–8 plussgrader, pøsregn og sterk vind står på værmenyen til Vestlandet hele julen. Allerede i helgen treffer første lavtrykk.

– Det blir veldig dårlig vær i julen, og så fort et lavtrykk har passert kommer det nye, og timingen på de er ganske uheldig. Sent lørdag eller tidlig søndag treffer et lavtrykk som kan gi 40–50 millimeter regn på et døgn, sier Opstad Strand.

SPRUTREGN

SØKKVÅTT: Søndag blir den våteste dagen. Da kan det komme 40-50 millimeter nedbør.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Lillejulaften tar det dårlige været en liten pause før ny stormer dannes med kurs mot Vestlandet.

– Lavtrykkene er ganske kraftige og når de passerer blir det veldig mildt høyt opp i fjellet. Men det er ikke sikkert det er nok til smelte all snøen som kommer i helgen for da kommer det ganske store nedbørsmengder, sier meteorologen.

Mildt i Midt-Norge

Den sterkeste vinden treffer Sør- og Vestlandet, men Midt-Norge må også belage seg på en del vind.

– I helgen blir det kuling langs kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag, og på julaften kan det øke til storm langs kysten og i fjellet. Det blir veldig mildt, så de fleste steder får regn, sier Opstad Strand.

Julestemning i Nord-Norge

Selv om det er mildt for årstiden, sikrer likevel flere steder seg minusgrader til jul i Nord-Norge.

Her er et julehus på Brensholmen utenfor Tromsø. Dette julehuset har lyst i 8 juler etter hverandre.

JULESTEMNING: Nord-Norge får kaldere og tørrere julevær enn områdene lenger sør.

Foto: Vegard Jørgensen

– Det er ganske hvitt i Tromsø, og en del av Finnmark. I indre strøk kan det snø på julaften, først i Nordland og deretter videre nordover fram mot 1. juledag. Tromsø ligger helt i grenseland med null grader så det kan bli sludd og regn her, sier meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Lavtrykksaktivitet i Norskehavet sender jevnt og trutt nedbør, men det blir langt fra like dårlig vær som lenger sør.

– Lavtrykkene kommer og går, men det blir ikke så mye nedbør, men det kan komme litt snø på lillejulaften og julaften. Men det blir også kuling langs kysten, så helt vindstille blir det ikke, sier Mellem.